Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 1 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Daisy (32) liet borstimplantaten plaatsen: ‘Mijn gezondheid en gezin zijn belangrijker dan een paar borsten’

Veel vrouwen in Nederland hebben borstimplantaten en steeds vaker wordt er gesproken over de negatieve gevolgen van zo’n siliconen implantaat. In eerste instantie leggen mensen het verband tussen klachten en borstimplantaten niet. Dat komt omdat er ook niet veel over wordt verteld. En het is ook niet zo dat iedere vrouw klachten krijgt. Het gaat ook vaak goed.

Maar wat als het niet goed gaat? Daisy (32) is verpleegkundige en liet elf jaar geleden borstimplantaten plaatsen.

“Natuurlijk had ik dat niet in een week besloten. Jarenlang voelde ik mij onzeker, niet volledig vrouw en ik kreeg meermaals diverse vrouwonvriendelijke opmerkingen te horen omdat ik niet de borsten had zoals vele andere vrouwen.

Na veel nadenken ging ik ervoor, maar mijn implantaten, van Allergan, bleken mogelijk schadelijk te zijn voor mijn gezondheid. Toen ik wist dat ik ‘die’ implantaten had (na de 2021 3DOC-documentaire ‘Moordtieten’) zei mijn man: “Ze moeten eruit! Je gezondheid is het belangrijkste”. Ik wist meteen dat hij gelijk had.

Het idee dat ik terug moest naar die onzekerheid van vroeger, maakte mij bang. Ik noemde het vaak een gevecht tussen mijn hoofd en mijn hart. Toen ik eenmaal een afspraak had gepland om te kijken wat de plastisch chirurg voor mij kon betekenen en ik wist wat het mij zou gaan kosten, namen de borstimplantaten echter de beslissing voor mij.

Mijn rechterborst begon enorm te zwellen en was daardoor erg pijnlijk. Via mijn huisarts kwam ik in een medische molen terecht; mammografie, echo, punctie van het opgehoopte vocht in mijn borst en wachten op de uitslag of het geen lymfeklierkanker BIA-ALCL was.

Gelukkig kreeg ik te horen dat het geen kanker was, maar dat mijn implantaat geruptureerd (gescheurd) was. Binnen twee weken werd ik geopereerd en zijn beide implantaten verwijderd. Na de operatie liet de chirurg mij zien dat een van de twee implantaten, helemaal verkleurd en bijna volledig doormidden was gescheurd. En dat heeft al die tijd in mijn lijf gezeten.

Het is nu acht maanden na de operatie. Ik heb weer energie en kan mij weer concentreren, in tegenstelling tot de periode van voor mijn operatie.

Ja, ik had jarenlang plezier van mijn implantaten, maar ik heb de bijkomende vermoeidheid en concentratieproblemen altijd weggewuifd. Want er is altijd wel een reden te bedenken waarom je moe bent, toch?

Nu ik van deze klachten af ben, besef ik mij pas dat ik de feestjes, uitjes of tijd met mijn kinderen heb gemist omdat ik te moe was. De neurologische klachten die al jaren onverklaarbaar waren, zijn niet meer aan de orde. Of dit in relatie staat met de implantaten weet ik niet, maar ik vind het wel opvallend.

Met de kennis van nu zou ik het nooit meer overdoen. Mijn gezondheid en mijn gezin zijn zoveel belangrijker dan een paar borsten, maar ik ben de eerste jaren ook blij geweest met mijn keuze, niet wetende dat deze implantaten schadelijk voor mijn gezondheid kunnen zijn.

Vanwege de gezondheidsrisico’s is dit type implantaten in 2018 van de markt gehaald. De fabrikant heeft tot dusver geen stappen ondernomen om vrouwen te informeren of tegemoet te komen wanneer zij deze mogelijk schadelijke implantaten al dragen.

Om deze reden is Clara Wichmann de siliconenzaak gestart, waar ik mij bij heb aangesloten. Ik had implantaten die mogelijk schadelijk zijn voor mijn gezondheid en heb recht op een schadevergoeding om zo medische kosten te dekken en de aanschafwaarde terug te krijgen.

Ik hoop dat wanneer je dit verhaal leest, en je bent of kent iemand met borstimplantaten, dat je via de website www.siliconenzaak.nl nagaat of jij ook implantaten hebt die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️