Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 1 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Manon van Essen werd jong miljonair: ‘Als het niet commercieel is, is het niet duurzaam’

Wie het nieuws leest of televisie kijkt, zou haast denken dat de wereld een plek is vol nare mensen en de planeet nog nét niet vergaat. En eerlijk is eerlijk, op het gebied van duurzaamheid staan we er dan ook niet bepaald goed voor (lees: behoorlijk belabberd). De wereldwijde temperatuur stijgt in een rap tempo en de biodiversiteit krimpt met alle gevolgen van dien.
Maar, er gaat gelukkig óók een hele hoop goed. Zo zijn er ontzettend veel good do’ers met een missie om van de wereld hoogst persoonlijk een betere plek te maken. Deze ondernemers zetten wij graag in het zonnetje! Deze week spreken we Manon van Essen.

Deze good do’er is een geboren ondernemer die met haar ideeën zeker ook iets moois in de wereld heeft gezet. Met Magioni zette ze groente deeg voor pizza’s wereldwijd op de kaart en zo werd ze miljonair. Nu is ze druk met vitaminen. Allemaal zaken die ons gezond en happy houden.

Omdat we van mensen zoals Manon nog heel wat kunnen opsteken en inspiratie bij kunnen opdoen, spraken we haar voor BEDROCK!

Manon’s missie: een leuk leven zo gezond mogelijk te maken op een makkelijke manier

Manon stopt nooit met ondernemen want na haar eerste twee bedrijven, is ze momenteel druk met vitamines.com. Daarnaast wil ze graag anderen mensen empoweren. Of dat nu coachen van anderen, zelf ondernemen of investeren is.

Ben je veel met jouw gezondheid bezig?

“Ik vind gezondheid een basis. Ik ben er niet veel mee bezig omdat gezond zijn voor mij routine is. Ik heb het zo in mijn leven verweven dat ik er niet meer over na hoef te denken. Dat geeft veel rust en daardoor heb ik tijd om andere dingen te doen en juist aan de gezondheid van anderen bij te dragen.”

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om van gezondheid een prioriteit te maken?

“Mijn drijfveer komt voort uit mijn jeugd. Hier was gezondheid geen standaard. Zowel fysieke als mentale gezondheid waren bij ons thuis niet aan de orde van de dag. Hierdoor heb ik van dichtbij gezien wat het doet met jezelf en je omgeving als je niet gezond bent. Het neemt zoveel vreugde weg. Voor mij voelde het dan ook niet meer dan logisch om hier mijn prioriteit van te maken. ”

Is ondernemen jou in de schoot geworpen?

“Mijn opa en oma waren ondernemers, maar door de scheiding van mijn ouders zag ik hen vroeger alleen niet zoveel. Dat zorgde ervoor dat ik me lange tijd niet besefte dat ondernemerschap in mijn bloed zit. Aan de andere kant van de familie heeft iedereen trouwens wel een hele ondernemende mindset. Ze maken er wat van! Ik denk dat die twee lagen de combinatie vormen die ervoor zorgde dat ik voor mijzelf ben gestart.”

Hoe combineer je een druk bestaan met voldoende selfcare?

“Voor mij is selfcare luisteren naar mijzelf. Er zijn sommige periodes dat ik extra rust nodig heb en periodes waarin ik juist extra wil feesten. Daarin zoek in de balans. Ik vind het niet moeilijk om te combineren. Dit komt doordat ik mezelf prioriteit maak en dat zou ik iedereen willen meegeven!”

Hoe ziet de dagelijkse routine van Manon van Essen eruit?

“Mijn routine is niet enorm veelomvattend, er is eigenlijk maar één ding wat ik elke ochtend doe en dat is de dag starten met een healthy shake bomvol vitamines en mineralen. Deze top ik af met een beetje collageen en eiwitpoeder zodat ik alles wat ik nodig heb, aan het begin van de dag binnenkrijg. Dat geeft mij een fijn gevoel.”

Wat is dé key voor een succesvolle onderneming?

De key is focus, weet waar je naar toe wilt werken en wees bereid om heel veel te geven om dat eindpunt te bereiken. Dat gaat gepaard met vallen en opstaan, met falen en successen. En zelfs als je de winnende formule hebt gevonden, wil je daar weer reuring over creëren. Het idee zo groot mogelijk maken.”

Hoe zie jij ondernemen met oog op een betere wereld voor je?

“Ik zeg altijd; als het niet commercieel is, is het niet duurzaam. Uiteindelijk is het voor iedereen in de wereld noodzaak om zichzelf kunnen voorzien van eten en een huis. Daar heb je geld voor nodig. Door commercialiteit en duurzaamheid beiden (bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid) te combineren, kun je impact maken én een leuk leven leiden. Dat is voor mij super belangrijk.”

Waar loop jij als ondernemer tegenaan/wat maakt ondernemen soms ook lastig voor je?

“Ook ik heb soms moeite met focus en keuzes maken. Ik wil teveel en er zitten maar een paar uur in een dag.”

Met welke vooroordelen heb je te maken?

“Mensen zeggen vaak dat ik veel slimmer ben dan dat ik lijk haha.”

Myrthe heeft een missie: Nederland vaker (en lekkerder!) vegan laten eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️