Tessa Ham
Tessa Ham Werk 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wil je een creatief beroep? Denk eens verder dan fotograaf of schrijver

Wil jij graag je creatieve ei kwijt kunnen in een baan? Je bent zeker niet de enige. De kans is groot dat je bij creatieve beroepen meteen aan voor de hand liggende banen zoals filmmaker, chef, kunstenaar, fotograaf, muzikant of journalist denkt.

Hoewel er geen twijfel over mogelijk is dat je bij deze beroepen je creativiteit in de vrije loop kunt laten, is er wel één probleem.

Veel concurrentie

Wanneer je op deze manier naar creativiteit kijkt, zijn er maar een bescheiden aantal beroepen die je kunt uitoefenen. En aangezien veel mensen verlangen naar een creatieve baan, is er binnen deze vakgebieden veel concurrentie. Dat zorgt er niet alleen voor dat je weinig kans hebt op een goede baan, maar ook dat je vaak helemaal niet goed betaald krijgt.

Gelukkig is er ook een oplossing, aldus The School of Life. Daarvoor moeten we onderzoeken waarom we zo verlangen naar een baan als fotograaf, chef of journalist. Als we erachter komen welke aspecten van het werk daar verantwoordelijk voor zijn, zullen we erachter komen dat deze in een veel grotere range aan beroepen zijn te vinden.

Creativiteit vind je niet alleen in creatieve beroepen

We houden niet specifiek van deze baan, maar aspecten daarvan. Deze aspecten associëren we meteen met voor de hand liggende beroepen. Dat is ook waar het probleem begon. Niet alleen jij, maar iedereen associeert deze aspecten met het voor de hand liggende beroep. Waardoor in deze velden te veel aanbod en te weinig vraag is.

In deze TED Talk wordt uitgelegd waarom creativiteit belangrijker moet worden op scholen

The School of Life geeft een voorbeeld: stel dat je een journalist wil worden. Misschien leek je dat vanaf kinds af aan al spannend en dynamisch. En als tantes en ooms aan je vroegen ‘wat je later wilde worden’ vonden ze je antwoord geweldig. In hun ogen was je al een ‘toekomstige journalist’. Maar nu je ouder bent en aan de bak moet, merk je dat jij niet de enige bent die journalist wil zijn.

Waarom wil je dit worden?

Je kan jezelf dan afvragen waarom je zo graag journalist wil worden. Wat trekt je aan in deze baan? En zijn die aspecten misschien ook ergens anders te vinden? Misschien wil je je bezig houden met politieke en sociologische issues, wil je gedachten helder kunnen opschrijven of wil je graag gerespecteerd worden.

Als je deze kwaliteiten hebt bepaald, kom je er hoogstwaarschijnlijk achter dat deze niet uniek zijn voor het vakgebied ‘journalisme’. Een investeringsmaatschappij heeft bijvoorbeeld iemand nodig die opkomende markten analyseert en helder op papier kan zetten wat hun potentie is voor klanten.

Op naar het buitenland! Werkervaring buiten de grens bevordert je creativiteit

Een ander bedrijf heeft wellicht iemand nodig die onderzoekt welk personeel de organisatie nog nodig heeft en die dit vervolgens overbrengt aan de recruitment teams. De kwaliteiten die we zoeken in een baan komen vaker voor dan we in eerste instantie denken.

Als journalisme écht je passie is, dan moet je ervoor gaan. Maar het is altijd goed om te onderzoeken of die passie niet door één aspect van de creatieve baan is ontstaan. En zeker als je nog niet precies weet wat je met je leven wil doen, is dit een goede eyeopener. Je bent namelijk niet op zoek naar een bepaalde sector, maar naar een bepaalde kwaliteit.

Wil je meer weten over dit onderwerp en je kijk op creatieve beroepen veranderen? Check dan zeker de volledige video van The School of Life:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️