Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 25 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Werkt collageenpoeder niet voor je? Hier kan het aan liggen

Op Social Media word je ermee platgegooid: collageenpoeder. Veel mensen gebruiken het, want het schijnt je huid te laten stralen als een discobal. Daarnaast worden je gewrichten soepeler en bevordert het je algehele welzijn. Hoewel het voor velen een effectieve oplossing blijkt te zijn, kan het zijn dat het voor jou niet lijkt te werken.

Laten we eens kijken naar de mogelijke redenen waarom collageenpoeder mogelijk niet werkt voor jou.

Stevige huid, haren, nagels, botten, spieren en gewrichten

Collageen is niet voor niets een van de meest populaire beautytermen in onze tijd. Het is namelijk verantwoordelijk voor het stevig, glad en elastisch houden van je huid. Daarnaast geeft het een betere structuur aan je haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Collageen wordt door ons lichaam zelf aangemaakt maar na je vijfentwintigste levensjaar kan je lichaam het steeds minder goed aanmaken.

Het is zelfs zo dat je lichaam na je vijftigste bijna geen collageen meer aanmaakt. Dit zorgt er ervoor dat rimpels en cellulitis vrij spel krijgen, maar ook dat je gewrichten en spieren minder soepel worden. Daarom voelen oudere mensen zich wat stijver en kunnen ze minder soepel bewegen. Collageen speelt daarom een belangrijke rol in het hele lichaam.

Wat nou als je geen effect merkt?

Door het oraal innemen van collageen (bijvoorbeeld door je smoothie of koffie) kun je de natuurlijke productie van collageen en elastine bevorderen. Daarom zijn collageensupplementen de laatste tijd zo populair geworden. Alleen werken die supplementen niet onmiddellijk. Het duurt minstens een paar weken voordat de resultaten zichtbaar worden.

Maar wat nou als je al een tijdje collageen gebruikt en nog steeds niet bijzonders merkt? Dan heb je misschien te maken met een van de onderstaande boosdoeners:

1. Je neemt niet voldoende collageenpoeder

Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom collageenpoeder mogelijk niet werkt, is simpelweg omdat je er niet genoeg van neemt. De aanbevolen doseringen variëren, maar over het algemeen wordt geadviseerd om dagelijks een bepaalde hoeveelheid collageenpoeder in te nemen om optimale resultaten te behalen.

Het kan ook zijn dat je het nog niet lang genoeg hebt geprobeerd. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het collageenpoeder minstens twee maanden dagelijks in te nemen voordat je conclusies trekt over de effectiviteit ervan.

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

2. Je hebt een gebrek aan vitamine C

Vitamine C speelt een essentiële rol bij de productie van collageen in het lichaam. Collageen is op zijn beurt verantwoordelijk voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Als je collageenpoeder gebruikt zonder voldoende vitamine C in je dieet, kan dit de effectiviteit ervan verminderen.

Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en groene bladgroenten, of overweeg om een vitamine C-supplement in te nemen om de productie van collageen te ondersteunen.

3. Je gebruikt het niet dagelijks

Consistentie is belangrijk als het gaat om het gebruik van collageenpoeder. Sommige mensen ervaren mogelijk geen zichtbare resultaten omdat ze het supplement niet dagelijks gebruiken of regelmatig onderbreken. Het kan enige tijd duren voordat de effecten van collageenpoeder merkbaar worden, en het is essentieel om het consequent in je dagelijkse routine op te nemen.

Probeer een herinneringssysteem te creëren, zoals het innemen van collageenpoeder op een vast tijdstip of het plaatsen van het supplement op een plek waar je het niet kunt vergeten. Net zoals het poetsen van je tanden, moet het een gewoonte worden om het in te nemen.

4. Je hebt te hoge verwachtingen

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Hoewel het voor sommige mensen positieve resultaten kan opleveren, kan het voor anderen mogelijk niet de gewenste effecten hebben. Factoren zoals genetica, leeftijd, voeding en levensstijl spelen allemaal een rol bij het bepalen van de individuele respons.

Het is mogelijk dat andere aspecten van je levensstijl moeten worden aangepakt om de gezondheid van je huid en gewrichten te verbeteren. Het kan handig zijn om advies in te winnen bij een professional op het gebied van voeding of dermatologie om een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen dat past bij jouw specifieke behoeften.

5. De kwaliteit van het collageenpoeder is niet goed

Niet alle collageenpoeders zijn hetzelfde. De kwaliteit en zuiverheid van het collageenpoeder kunnen variëren tussen verschillende merken en producten. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de bron en de productiemethoden van het collageenpoeder dat je kiest.

Zoek naar producten die gemaakt zijn volgens hoge kwaliteitsnormen en die een goede reputatie hebben. Het kan de moeite waard zijn om beoordelingen en reviews van anderen te lezen voordat je een product kiest.

Consistentie is de sleutel

Collageen is populair voor het bevorderen van een gladde en stevige huid, maar het kost tijd, energie en geduld om resultaten te zien (en om ervoor te zorgen dat ze blijven). Als je al een tijdje collageen gebruikt en geen veranderingen merkt, zorg dan dat bovenstaande factoren je vooruitgang niet saboteren. En onthoud: consistentie is altijd de sleutel.

Nog een kleine sidenote: voor het bereiken van een gezonde huid en sterke gewrichten is een holistische benadering vereist, inclusief een uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging en algemene gezondheidszorg. Collageenpoeder kan dus een waardevolle aanvulling zijn, maar het is mogelijk niet de enige oplossing.

Krijgen vegetariërs eerder rimpels omdat ze geen collageen binnenkrijgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️