Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Voeding 19 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Checklist voor een goede gezondheid: vink jij ze alle vijf af?

Een goede gezondheid heeft niet alleen met eten of met sporten te maken, maar ook met positief in het leven staan en je goed voelen in je hoofd en lijf. Vult dat elkaar allemaal aan, dan heb je de goede balans gevonden. Soms is het daarvoor nodig om oude gewoontes te doorbreken en nieuwe routines te beginnen. Met deze checklist vind en houd je die balans en blijf je in een goede gezondheid.

Heb je het gevoel dat je lijf en hoofd niet met elkaar samenwerken en dat je wel wat gezonder mag gaan leven? Doe dan de checklist voor een goede gezondheid en vink af wat je al doet en kijk wat nog beter kan. Zodat je lichaam en mind weer met elkaar verbonden en in balans zijn.

Checklist voor een goede gezondheid

Een ongezonde levensstijl kun je herkennen aan weinig energie hebben, veel zoetigheid willen eten, je futloos voelen, een opgeblazen gevoel hebben, snel moe zijn en niet uitgeslapen wakker worden (ook al ga je op tijd naar bed). Natuurlijk weet je zelf vaak ook wel of je gezond bezig bent op niet. Twijfel je? Bekijk de checklist en kom erachter of je een goede gezondheid hebt of dat je nog wel wat stappen kan ondernemen om daar te komen.

Je eet vooral onbewerkte voeding

Door suikers uit je voeding te skippen en vooral pure en onbewerkte producten te eten, ben je goed bezig. Zorg dat je een goede balans binnenkrijgt van seizoensfruit, seizoensgroente, volkorenproducten, peulvruchten, eiwitten, noten en zaden, gezonde vetten en oliën. Denk ook aan genoeg vocht: drink thee, koffie of water. Je lijf heeft bepaalde bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, maar ook om je mentaal goed te voelen. Denk aan vitaminen, mineralen en bijvoorbeeld vezels.

Je beweegt voldoende voor een goede gezondheid

Beweeg je voldoende op een dag? Check, die kan je ook weer afvinken: dat is namelijk hartstikke nodig voor een goede gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Mag je wel wat meer gaan bewegen? Kies dan iets wat je leuk vindt om te doen, anders houd je het niet vol. Na het avondeten een wandeling maken van twintig minuten is ook bewegen. Of meedoen aan een les yoga of boksen. Een stuk fietsen of een potje voetballen met je kind. Zolang je elke dag maar twintig tot dertig minuten bewust actief bezig bent.

Je slaapt minimaal acht uur per nacht

Goed bezig! Een gezond lijf en een gezond hoofd hebben slaap nodig. In je slaap herstelt je lichaam zich en je hersenen kunnen ook even bij komen. Wanneer je je niet goed voelt, kun je ook last krijgen van slaapproblemen. En vervolgens voel je je daar weer niet goed door. Een cirkel om te doorbreken dus. Neem een uurtje voordat je naar bed gaat rust door alvast in bed wat te gaan lezen. Doe een meditatie of stap even onder de douche. Dit brengt je lichaam tot rust waardoor je goed in slaap valt. Probeer acht uur slaap aan te houden voor een goede gezondheid, al verschilt dit per persoon.

Je stresslevel is in balans

Stress komt nou eenmaal voor in het leven. Door je werk, door je gezinssituatie en zelfs wanneer je op vakantie gaat kun je even last hebben van stress. Dat is helemaal niet erg, zolang je maar niet dagelijks gespannen bent en je onrustig voelt. Een beetje stress kun je, met een goede gezondheid, wel hebben.

Je zorgt voor jezelf

Je boekt af en toe een sauna, een massage of je zorgt voor wat uurtjes alleen doorbrengen met een goed boek. Je neemt af en toe een warm bad, gaat even lekker naar de kapper of neemt een manicure. Kortom: je zorgt goed voor jezelf. Heel belangrijk voor een goede gezondheid, vooral mentaal. Met alles wat gedaan moet worden in een week, is een moment voor jou alleen namelijk het beste wat je kan geven aan jezelf.

Een goede gezondheid, stap voor stap

Vink je de hele checklist af? Dan heb je de juiste balans gevonden en dus een goede gezondheid. Houd ‘m goed vast! Mis je een paar punten uit de checklist? Probeer daar dan mee aan de slag te gaan, maar doe het stap voor stap.

Column Sophie Hospes: 75 Hard – It’s a mental game

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️