Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 16 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

7 x vegetarische producten waar verrassend veel eiwitten inzitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, essentieel voor spierherstel en -opbouw, en daarom een cruciaal onderdeel van het dieet van iedereen, en al helemaal van elke sporter. Hoewel veel mensen bij eiwitten denken aan kip, eieren en proteïneshakes als de belangrijkste eiwitbronnen, zijn er tal van verrassende producten die rijk zijn aan eiwitten en je dieet kunnen verrijken.

We delen zeven onverwachte eiwitrijke producten waar je misschien niet eerder aan hebt gedacht.

1. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn niet alleen een knapperige en smaakvolle toevoeging aan je maaltijden, ze zijn ook een uitstekende bron van eiwitten. Met ongeveer negentien gram eiwit per honderd gram zijn ze een geweldige snack voor na het sporten. Ze bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, zink en omega-3 vetzuren, die bijdragen aan je algehele gezondheid en spierherstel.

2. Spirulina

Spirulina is een blauwgroene alg die vaak wordt verkocht in poedervorm of tabletten. De heuse superfood heeft maar liefst 57 gram eiwit per honderd gram en is daarmee één van de rijkste plantaardige eiwitbronnen. Het is ook rijk aan vitamines B1, B2 en B3, koper en ijzer. Voeg een theelepel spirulina toe aan je smoothies of sapjes om je eiwitinname te verhogen zonder veel calorieën toe te voegen.

3. Quinoa

Quinoa wordt vaak gezien als een graan, maar het is eigenlijk een zaad dat afkomstig is van de quinoa-plant. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft. Met ongeveer veertien gram eiwit per honderd gram, is quinoa een veelzijdige en voedzame basis voor salades, soepen en bijgerechten. Daarnaast is het rijk aan vezels, magnesium en ijzer, wat het een uitstekende keuze maakt voor sporters.

4. Edamame

Edamame zijn jonge sojabonen die vaak als snack of voorgerecht worden geserveerd. Ze bevatten ongeveer elf gram eiwit per honderd gram en zijn daarnaast een goede bron van vezels, ijzer en calcium. Edamame is makkelijk te bereiden door ze kort te koken of te stomen en kan eenvoudig worden toegevoegd aan salades, roerbakgerechten of gewoon als gezonde snack worden gegeten.

5. Hüttenkäse (cottage cheese)

Hüttenkäse is een goede bron van caseïne-eiwit, een langzaam verteerbaar eiwit dat je spieren gedurende langere tijd van aminozuren voorziet. Met ongeveer elf gram eiwit per honderd gram is het een ideale snack voor voor het slapengaan of als onderdeel van je ontbijt. Hüttenkäse is ook laag in vet en calorieën, wat het een perfecte keuze maakt voor sporters die hun eiwitinname willen verhogen zonder extra vet te consumeren.

6. Tempeh

Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct dat vaak wordt gebruikt in vegetarische en veganistische diëten als vleesvervanger. Het bevat ongeveer negentien gram eiwit per honderd gram en is rijk aan probiotica, die gunstig zijn voor je darmgezondheid. Tempeh heeft een stevige textuur en een nootachtige smaak, waardoor het een veelzijdige ingrediënt is in roerbakgerechten, salades en sandwiches.

7. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is een goede bron van eiwitten, met ongeveer tien gram eiwit per honderd gram. Het bevat ook probiotica die goed zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Kies voor de ongezoete variant om onnodige suikers te vermijden en voeg vers fruit, noten of honing toe voor extra smaak en voedingswaarde. Griekse yoghurt kan ook worden gebruikt als basis voor smoothies, sauzen en dressings.

Als fervent sporter is het altijd belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om je spieren te ondersteunen en je prestaties te kunnen verbeteren. Pompoenpitten, spirulina, quinoa, edamame, hüttenkäse, tempeh en Griekse yoghurt bieden niet alleen veel eiwitten, maar ook een scala aan andere voedingsstoffen die bijdragen aan je algehele gezondheid en welzijn!

Waarom laten we vrouwen niet sporten zonder alsmaar kritiek te uiten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️