Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit kun je ook na Pride-maand als ally doen om LGBTQ+’ers te steunen

Hoewel de Amsterdamse Pride jaarlijks in augustus wordt gevierd, is ook juni een belangrijke maand voor de LGBTQ+-gemeenschap: dan vieren de Verenigde Staten namelijk de kleuren van de regenboog en veel landen doen daar aan mee. Wat kun je deze Pride-maand als ally doen?

LGBTQ+-gemeenschap steunen

Ken je het woordje ally nog niet? Misschien ben je er onbewust wel één: een ally hoort zelf niet bij de LGBTQ+-gemeenschap, maar steunt deze groep wel. Daarbij zit er een groot verschil tussen steunen en accepteren: wie steunt accepteert ook, maar wie accepteert steunt nog niet automatisch. Als ally is het belangrijk dat je actief je steun laat zien en voor de gemeenschap opkomt. Dat betekent heus niet meevaren op een boot tijdens de Canal Parade als dat niet jouw ding is, maar wel op andere manieren laten zien dat je achter de groep staat.

Juni is de perfecte maand om je stem te laten horen, maar ook de rest van het jaar is het belangrijk. Geweld tegen de LGBTQ+-gemeenschap is namelijk nog altijd aan de orde van de dag. Wil je een bijdrage leveren om dit een halt toe te roepen? Dat kan op zowel simpele als grootse manieren.

Dit kun je ook ná Pride-maand als ally doen

  • Onderwijs jezelf: het is niet per se aan de LGBTQ+-gemeenschap zelf om jou te vertellen waarom Pride nog zo hard nodig is. Als actieve ally lees je boeken en luister je naar podcasts om de verhalen van de gemeenschap beter te begrijpen;
  • Specifiek jongeren die worstelen met bijvoorbeeld hun geaardheid helpen? Er bestaan verschillende hulplijnen waarbij vrijwilligers een luisterend oor bieden. Soms moet je daarvoor een korte cursus volgen, andere keren is alleen luisteren al genoeg.
  • Besef dat taal belangrijk is. Wil iemand hen/hun genoemd worden? Respecteer die wens zonder er vragen bij te stellen; dat zou je zelf immers ook willen.
  • Als je nog op zoek bent naar een goed doel om eenmalig of maandelijks aan te doneren, is dít het moment om voor een goed doel te gaan dat LGBTQ+ steunt, zoals het COC. Laat je portemonnee voor jouw waarden spreken.
  • Misschien vanzelfsprekend, maar toch zo belangrijk: spreek je uit. Hoor je iemand discriminerend over LGBTQ+ spreken, wordt iemand respectloos behandeld of is er zelfs sprake van agressie? Onderneem actie en lever een bijdrage aan een veilige, inclusieve wereld voor iedereen.
  • Maak je een fout, bijvoorbeeld door iemands voornaamwoorden niet correct uit te spreken? Een verspreking kan gebeuren, maar een welgemeend excuses is net zo makkelijk uitgesproken. Zeker doen, dus.

Hoe de Pride wereldwijd wordt gevierd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️