Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 24 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Om deze reden check je zo vaak je telefoon (en daar kun je beter mee stoppen)

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je vaak uit het niets je telefoon erbij pakt? Je bent niet de enige. Maar waarom doen we dit? En helpt het ons wel verder? Het antwoord is verassender dan je misschien zou denken.

In tegenstelling tot wat we denken of beweren pakken we onze telefoon er niet alleen maar bij om te kijken of we nieuwe berichten hebben gekregen.

Telefoon blokkeert gedachten

Vaak pakken we onze telefoon erbij omdat we ons gespannen voelen, deelt The School of Life. Onze telefoon is dan een redmiddel dat ons ervan weerhoudt om na te denken over zaken waar we helemaal niet over willen nadenken, zoals hoe de toekomst er uit zal zien of een beledigende opmerking die iemand eerder maakte. Want wanneer ons hoofd overspoelt met negatieve gedachten, angsten en gevoelens, kan onze telefoon deze gedachten blokkeren. Op deze manier hoeven we niet meer de confrontatie met onszelf aan te gaan.

Tijdsbesparing?

We hoeven dus niet meer te graven in onszelf en uit te zoeken waar bepaalde gevoelens vandaan komen en op welke manier we hier wel of niet naar willen handelen. Dit bespaart een hoop tijd, maar weerhoudt ons er ook van om meer te leren over onszelf, onze gevoelens en de wereld om ons heen. Dagdromen, nieuwe ideeën bedenken of zelfs een bedrijf starten; we gaan dit allemaal uit de weg door continu naar onze telefoon te grijpen.

Zo doorbreek je het patroon

Hoe doorbreek je dit patroon? Neem een pauze wanneer je voelt dat je je telefoon erbij wil pakken. Stel jezelf vervolgens de vraag: als ik nu mijn telefoon er niet bij mocht pakken, waar zou ik dan over na moeten denken? Op deze manier kan je telefoon je juist helpen met nadenken en je persoonlijke ontwikkeling. Ook deze vragen kunnen je helpen:

  • Wat probeer ik te doen met de rest van mijn leven?
  • Waar zou ik me op moeten concentreren?
  • Waar zou ik verdrietig of boos over kunnen zijn?
  • Wat moet ik mezelf vertellen?

Je zult al snel merken dat je alle antwoorden al in je hebt, maar dat je simpelweg wat meer tijd nodig had om erover na te denken.

24 uur de natuur in zonder telefoon? BEDROCK’s Leonie ging op slow adventure met OFFFFF

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️