Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Een camperbusje duurzamer maken? Zo maak je de aanschaf groener

Al jaren droomde ik van een camperbusje, en daarin ben ik niet de enige. De wereld van omgebouwde bestelbusjes is zo populair dat overbieden op de vraagprijs de normaalste zaak van de wereld is. Begrijpelijk ook, want zo’n bus voor de deur maakt het toegankelijk en eenvoudig om op (micro-)avontuur te gaan. Maar is het ook duurzaam?

Hoe maak je een camperbusje duurzamer?

Het antwoord op die vraag is ogenschijnlijk simpel: nee, want een camperbusje is en blijft een voertuig dat grondstoffen verbruikt. Maar zou je er enkel en alleen op die manier naar kijken, dan geldt dat natuurlijk voor alles. In dat geval zou je ook nooit meer een telefoon kunnen gebruiken, een wasje kunnen draaien, iets nieuws kunnen kopen… Wél realistisch is de milieu-impact van een camperbusje kleiner maken en dus duurzamer. Want hoewel vooral dat lonkende avontuur de reden was waarom ik zo graag het van life wilde leven, was een groenere manier van reizen ook een grote overweging.

Inmiddels ben ik de dolgelukkige eigenaar van Frits, een Fiat Scudo die werd omgebouwd tot min-camper en die door z’n vorige eigenaren zo werd genoemd. Voordat ik dit busje kocht, deed ik jarenlang onderzoek en bezocht ik meerdere andere exemplaren voor een proefrit. In mijn zoektocht nam ik de volgende duurzaamheidsoverwegingen mee.

1: Op welke brandstof rijdt het camperbusje?

Een overgroot deel van de busjes op de tweedehands markt rijdt op diesel. Hoewel ik ook een dieselbusje bezichtigde, wist ik eigenlijk al dat ik hier niet voor wilde gaan. Deze brandstof stoot veel meer CO2 uit dan alternatieven zoals benzine en wordt bovendien op veel plekken verboden. Zelf woon ik in een stad waar zo’n bus al niet meer welkom is; niet alleen allesbehalve groen dus, maar ook nog eens onpraktisch. De busjes die op benzine rijden zijn schaars, maar bestaan wel.

In mijn zoektocht ontdekte ik nog een ander alternatief: LPG, volgens verschillende onderzoeken een duurzamere optie dan zowel diesel als benzine. Dat autogas een lagere CO2-uitstoot heeft dan alternatieven zit ‘m vooral in de verbranding ervan. De uitlaatgassen worden namelijk (bijna) volledig verbrand en blijven daardoor niet in de lucht hangen. Zelf koos ik daarom voor LPG, maar als je budget (flink) hoger ligt, is een elektrisch camperbusje ook een optie.

2: Wat doe ik met mijn andere auto?

Voordat ik mijn huidige busje in bezit had, reed ik in een tweedehands Kia Picanto. Voor zowel financiële als duurzame redenen wilde ik geen twee auto’s voor de deur hebben staan, dus zette ik de Kia te koop. Om die reden koos ik voor een mini-camper, die uit niet veel meer dan een tweepersoonsbed, een uitschuifkeukentje en wat opbergruimte bestaat. Iets te krap om er fulltime in te wonen (wat ook niet mijn doel was), maar des te geschikter om ook als normale auto te rijden.

Mijn Fiat past namelijk prima in een normaal parkeervak, is niet heel veel zwaarder dan een ‘normale’ grote auto en doet het prima op de snelweg. Stadscentra probeerde ik altijd al zo veel mogelijk te vermijden met de auto, dat doe ik liever te voet of met de fiets, en op andere plekken doet mijn minicamper in combinatie met een treinabonnement prima dienst.

3: Welke bestemmingen wil ik er allemaal mee bezoeken?

Sommige bestemmingen zijn nou eenmaal niet, of zéér moeilijk, met het vliegtuig te bereiken, maar andere plekken kunnen prima bezocht worden met de auto. De afgelopen jaren maakte ik een paar lange reizen op andere continenten, maar van Europa zag ik nog relatief weinig. De aankoop van een camper stond voor mij dan ook gelijk aan meer plekken dichtbij huis ontdekken, minder vliegreizen maken. En dat minder vliegen goed is voor Moeder Aarde, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen.

4: Heb ik budget om de auto volledig te laten opknappen?

In mijn zoektocht filterde ik een procent of tien onder m’n daadwerkelijke budget. Ik wilde namelijk ook geld overhouden om de bus goed te verzorgen, want zoals dat met de meeste spullen gaat, gaat een auto langer mee wanneer deze op tijd gerepareerd wordt wanneer nodig. Omdat ik zelf bar weinig verstand van auto’s heb, zette ik op voorhand genoeg geld opzij om altijd een reparatiepotje te hebben.

Naast de punten waar ik rekening mee hield om een camperbusje duurzamer te maken, doen ook je reizen er zelf toe. Zo maak je een roadtrip groener.

De ultieme vrijheid? Reizen met een camper (en hoe jij dat ook kunt doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️