Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 26 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: Noemi (40) heeft last van vliegschaamte door oordelen van anderen

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Noemi, die last heeft van vliegschaamte door keiharde oordelen van mensen uit haar omgeving.

Mensen hebben van nature de neiging om te oordelen. Zeker als jij ervoor kiest je eigen weg te gaan, kun je te maken krijgen met keiharde meningen, onbegrip en oordelen. Als je net als Noemi hooggevoelig bent, grijpt dit je extra aan.

“Een van de belangrijkste dingen in het leven is doen wat mij gelukkig maakt. Ik houd van reizen, de wereld ontdekken en mezelf onderdompelen in andere culturen. Dit deed ik dan ook vaak en daarom pak ik meerdere keren per jaar het vliegtuig. Met tegenzin en dat komt niet omdat ik een hekel heb aan vliegen.

Vliegangst maakt plaats voor vliegschaamte

Sterker nog, ik heb nooit geworsteld met vliegangst, maar mind you: de vliegschaamte die ik ervaar heeft ook veel effect op de keuzes die ik maak. Natuurlijk denk ik als ik een zoveelste vlucht pak aan het feit dat het niet goed is voor moeder natuur. Dat is dan ook de reden dat ik voor mijn laatste vakanties in de buurt ben gebleven bij vliegtuigen.

De schaamte die ik ervaar als ik gebruikmaak van een vliegtuig, komt niet zozeer vanuit mezelf. Het komt omdat mijn omgeving veel kritiek heeft en met gemene sneren en afkeurende blikken laat weten dat er minder milieubelastende alternatieven zijn om mij te verplaatsen. Ja, ik word letterlijk op de vingers getikt door mijn beste vrienden en familie.

Sterke behoefte aan goedkeuring

Dat ik het op andere vlakken wél goed doe (ik heb bijvoorbeeld geen auto) wordt niet meegeteld. Als ik vlieg, krijg ik te maken met kwetsende meningen, onbegrip en oordelen. Hierdoor voel ik me heel klein, zeker omdat ik hooggevoelig ben en daardoor extra veel behoefte heb aan harmonie en vrede. Een slechte sfeer trek ik niet en kan zorgen voor een negatieve gedachtespiraal, waardoor ik mezelf in de put praat.

Zelftwijfel

Ik denk veel na. Een oordeel of scherpe mening van een ander kan nog dagen – soms zelfs weken – naspoken in mijn hoofd. Daarom pas ik me aan en durf ik niet meer te vliegen. Eigenlijk zou ik nog zoveel van de wereld willen zien. Alleen vind ik het op dit moment erg moeilijk om het oordeel van anderen niet mijn gedachten te laten bepalen en puur te doen wat voor mij goed voelt.

Is vliegschaamte terecht?

Je kunt je afvragen of we in de vakantie echt naar Azië moeten en of die werktrip naar het buitenland wel nodig is, terwijl je ook online een meeting kunt plannen. Voor mij was reizen altijd een hoogtepunt in het jaar en dat ik nu niet meer durf te vliegen, maakt me echt ongelukkig. Zelfs al zou ik honderd bomen planten, dan nog zijn er mensen die het afkeuren. Ik hoop dat ik op een dag weer mijn eigen plan durf te trekken!”

Aranka (29): ‘Ik vind dat mijn beste vriendin niet mag vliegen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️