Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 14 apr 2018
Leestijd: 6 minuten

Een brief aan mijn jongere ik (dit zou iedereen eens moeten doen)

Als je in een drukke stad als Amsterdam woont is het makkelijk om jezelf te verliezen in de waan van alledag. Klinkt cliché, maar daardoor niet minder waar. Vier jaar geleden verhuisde ik hier naartoe. Een nieuw begin zou het worden, een leven vol kansen stond me te wachten en ik keek uit naar de toekomst. De toekomst: daar zit ik dus te vaak met mijn hoofd en ik denk velen met mij. En daarom probeer ik een simpele oefening. Ik ga een brief aan mijn jongere ik schrijven. Wat eigenlijk inhoudt dat ik een brief aan mezelf nú schrijf. Een fijne oefening voor de bewustwording van je eigen gedrag en gedachtes. Leef je wel je volle leven en haal je er écht alles uit? Nu ben je nog op tijd om het roer drastisch om te gooien, of misschien hoeft dat juist helemaal niet. En onthoud, je leven is geen generale repetitie. This is it.

Lieve ik, een paar punten die je aandacht (en die van jou natuurlijk ook, lieve lezer) verdienen zijn deze:

Zet jezelf op de eerste plek

Veel mensen zijn geneigd om voor anderen te zorgen. Daar is in mijn ogen niets mis mee, het is juist een mooie eigenschap: je geeft om de mensen om je heen. Maar vaak vergeten we tijdens het zorgen voor anderen, om te zorgen voor onszelf. Als je in het vliegtuig zit en de zuurstofmaskers naar beneden vallen, moet je ook altijd eerst jezelf helpen voordat je een ander helpt. Dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt een ander uiteindelijk veel beter helpen als je jezelf eerst helpt. En nee, dat is niet egoïstisch.

Zorg goed voor je gezondheid

Ook al zie je als een berg op tegen een rondje hardlopen, yoga op een matje of zweten in de sportschool: doe het. Doe het voor je lichaam zodat je sterk en gezond door het leven kunt. Maar doe het ook voor je mentale welzijn. Je voelt je krachtiger en lekkerder in je vel als je fit bent. Eet ook gezond. Voed je lichaam met goede stoffen voor meer energie. Uiteindelijk ga je daar ook de vruchten van plukken. Zorg nu goed voor je lichaam en je hebt een fitter lichaam voor de rest van je leven. Maar wees ook niet te streng voor jezelf. Het leven gaat ook over genieten. Neem dus af en toe dat wijntje, geniet van een reep chocolade of ga uitgebreid tafelen. Live a little.

Omring je door mensen die je energie geven

Te vaak houden we ongezonde vriendschappen in stand. Vrienden die alleen maar energie zuigen en je geen energie geven. Als je aan jezelf merkt dat je een minder leuk mens wordt door met bepaalde mensen om te gaan, kap het dan af. Soms uitgroei je elkaar, ga je je eigen kant op en volg je een ander levenspad. Daar is niets mis mee.

Laat je niet te veel beïnvloeden door anderen

Vindt je vader dat je advocaat had moeten worden, ga je het liefst naar Italië op vakantie maar durf je daar niet voor uit te komen omdat Kaapstad nu helemaal the place to be is? Of kijken collega’s je gek aan omdat je graag moeder wil worden en geen flitsende carrière ambieert? Doe waar jij je goed bij voelt en laat anderen niet jouw leven voor je bepalen. Wil je in een winkeltje werken in plaats van advocaat worden en zit je in juni het liefst op een camping in Florence? Go for it.

Heb vertrouwen in jezelf

Te vaak twijfelen we aan onszelf. Ben ik goed genoeg, doe ik het wel goed genoeg? Het is makkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen. Maar je bent goed genoeg en je doet het goed genoeg. Je bent mens en als iets een keer mis gaat, so be it. Jij weet als geen ander wat je kunt en heb daar vertrouwen in.

Volg je hart

Luister naar je intuïtie. Voel je dat je je leven drastisch om moet gooien, je baan wil opzeggen of je liefde moet uitspreken voor iemand? Doe het! Dit is de enige kans die je krijgt, because this is it.

Wees dankbaar

Een fijne oefening om te doen zodat je stilstaat bij wat je hebt is elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent. Zelfs op dagen waarvan je het gevoel hebt dat alles tegenzit zal dit momentje van reflectie ervoor zorgen dat je je weer iets beter gaat voelen. Het zijn immers de dingen in het leven die we for granted nemen die je doen beseffen hoe fijn je het eigenlijk hebt. ‘Ik ben dankbaar voor mijn warme bed waar ik vanavond in kan slapen,’ ‘ik ben dankbaar voor het kopje koffie dat ik vanmorgen dronk’ of ‘ik ben dankbaar voor de glimlach die de barista me gaf’ zijn enkele voorbeelden van (kleine) geluksmomentjes.

Lach meer

Echt, lachen is het fijnste dat er is.

Houd van jezelf

Naast jezelf op de eerste plek zetten is van jezelf houden ook van essentieel belang. Jij bent jouw eigen liefde waard. Waarom kun je wel veel liefde aan anderen geven en vergeet je jezelf compleet? Houd van jezelf want je bent prachtig, lief, grappig, slim en uniek.

Blijf leren

Verrijk je leven door te blijven leren. Dat kan door boeken te lezen, je te verdiepen in een onderwerp, colleges te volgen, nieuwe dingen op werk aan te pakken of inspirerende mensen te spreken. Je bent nóóit uitgeleerd. En je bent ook nóóit te oud om iets nieuws te leren. Italiaans op je 40ste leren? Waarom eigenlijk niet?

Heb geen spijt

Er gaat weleens wat mis. Je denkt achteraf ‘had ik maar’ en hebt spijt van je acties of woorden. Maar door alles waar we ‘spijt’ van zouden kunnen hebben, groeien we. Zonder de tegenslagen in je leven zou je niet zijn wie je nu bent. Omarm alles in je leven, fouten incluis. Bovendien kun je niets veranderen aan het verleden, dus laat het los.

Werk niet teveel

Als je midden in je carrière staat is het verleidelijk om te denken dat je leven daar om draait. Carrière maken, meer verdienen, netwerken, nog harder werken en in je vrije uren ook stiekem werken. Waarom doen we dat? Probeer meer balans te vinden, met meer rust en geluk als gevolg.

Houd intens van anderen

Liefde, liefde, liefde. Soms het meest pijnlijke dat er is, maar vaker het mooiste dat er is. Liefde is het mooiste cadeautje dat je aan een ander en jezelf kunt geven. All you need is love.

Meer lezen

Zo maak je keuzes waar je zelf gelukkig van wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️