Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 14 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe weet je dat iemand jou leuk vindt en niet aan breadcrumbing doet?

Daten was nooit echt super simpel, maar tegenwoordig zijn er steeds veel dingen waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk heel wat nare datingtrends zoals ghosten, winter coating, cuffing season, maar ook breadcrumbing is alles behalve leuk. Hierbij houdt je date jou aan het lijntje door je te voeden met ‘broodkruimels’ aan liefde, aandacht of intimiteit.

Maar hoe je kun je breadcrumbing nou herkennen en wat kun je eraan doen om het te stoppen?

Wat is breadcrumbing?

Breadcrumbing is een datingtactiek die vooral voorkomt bij online dating en vaak in het begin van het contact. Je hebt een match met iemand, die jou aan het lijntje houdt met “broodkruimels” van aandacht om jou geïnteresseerd te houden.

Als je ge-breadcrumbed wordt (oftewel, aan het lijntje gehouden wordt) dan kan dit nog erger voelen dan afgewezen worden. Het zorgt er namelijk voor dat je emotioneel afhankelijk wordt van deze persoon. Je blijft hunkeren naar nieuwe ‘broodkruimels’ van liefde en hopen op meer.

Niet echt geïnteresseerd in jou als persoon

We gaan in gesprek met Dr. Caroline West, de relatie- en seksexpert van dating app Bumble, om te kijken hoe we breadcrumbing kunnen herkennen en voorkomen.

Caroline: “Als het gaat om breadcrumbing op een dating app, dan is het belangrijk om te kijken wie er moeite doet om het gesprek gaande te houden. Ben jij altijd degene die bij hen incheckt? Begin jij steeds te praten over een nieuw onderwerp? Of zeg jij als eerste ‘Goeiemorgen”?

Stelt jouw match ook vragen aan jou? Of beantwoordt deze alleen jouw vragen en stelt hij geen vragen terug? Er moet namelijk een goede balans zijn, waarbij de bal van het gesprek op en neer wordt gespeeld. Anders is de persoon niet echt geïnteresseerd in jou als persoon, maar misschien alleen in het idee van jou.”

Binnen twee weken op date

Ook tipt Caroline om te vragen naar diens core values. Dus wat voor normen en waarden streeft iemand na? Is iemand geïnteresseerd in het klimaat? Of in de politiek? “Als iemand daar niet over wil vertellen en alleen maar wil praten over koetjes en kalfjes, dan zien ze jou niet echt als een potentiële partner.” aldus Caroline.

Verder geeft ze mee dat je het gesprek nooit meer dan een week tot anderhalve week stil moet laten liggen. Dan bloedt het namelijk dood en hebben jullie beiden te veel ruimte om met anderen te chatten. Wellicht ben je zelfs al vergeten hoe iemand heet, of waar jullie het überhaupt over hebben gehad.

Caroline: “Eigenlijk moet je binnen twee weken een date hebben staan. Dan ontmoeten jullie elkaar en weet je gelijk of het wat is of niet. Zo niet, dan hoeven jullie elkaars tijd niet meer te verspillen. Zo ja, dan hebben jullie een basis waar vanuit jullie verder kunnen werken.”

Eindeloze excuses

Als iemand niet wilt afspreken of jou laat geloven dat jullie gaan afspreken, maar steeds een excuus verzint om toch niet af te spreken of de afspraak te cancellen, dan gaat het waarschijnlijk ook nooit gebeuren.

Volgens Caroline hoef je niet meteen een hele avond vrij te maken om met iemand te spenderen. “Iedereen heeft wel een keer twintig minuten vrij om een koffietje te doen. En als iemand dat niet heeft, dan is die persoon ook niet de moeite waard om mee af te spreken.”

Wat kun je er tegen doen?

Als je gebreadcumbed wordt, kun je het beste stoppen met deze persoon. Misschien kun je eerst nog proberen om een open en eerlijk gesprek te voeren over waar je naar op zoek bent. En als ze daar niet open voor staan, dan wordt het tijd om het af te kappen.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want door een dergelijk gesprek aan te knopen, riskeer je afwijzing. Maar vraag jezelf af of je echt wilt wat deze persoon jou geeft. Of je genoegen neemt met broodkruimels of eigenlijk een heel brood verdient.

Weet wat je waard bent

Wil je echt op deze manier behandeld worden? Is dit het soort relatie waar je naar op zoek bent? Als je liefde nodig hebt van een emotioneel onbeschikbaar persoon, dan heb je weinig gevoel van eigenwaarde. Als iemand je slecht laat voelen omdat je een relatie wilt, dan is hij of zij niet de ware. Zo simpel is het.

Het is oke om iets serieus te willen, dus het gaat er echt om dat je aan jezelf toegeeft dat dit niet het soort relatie is dat je wilt en dat dit niet is wat je verdient. Je moet weten wat je waard bent en wat je zelf écht wilt.

Singles op gelet! Dit worden de datingtrends van 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️