Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Brain fog en geheugenverlies tijdens de menstruatie

Je staat in de slaapkamer, maar hebt géén idee wat je hier ook alweer kwam doen. Verjaardagen vergeet je en zelfs namen van mensen die je nog niet zolang kent, ontglippen je soms. Je weet het vaak even niet meer en je geheugen is een zeef. Is dit wel normaal vraag jij je af? De kans is groot dat je last hebt van brain fog, ook wel hersenmist genoemd als gevolg van de maandelijkse hormonale rollercoaster.

Brain fog is een symptoom waarbij je constant vermoeid bent, je wat warrig en ongeconcentreerd bent en langzamer reageert op wat er om je heen gebeurt. Het is alsof je hoofd vol watten zit. Vandaar ook de term: brain fog – of hersenmist. Vrouwen die last hebben van schommelende hormoonspiegels, tijdens hun menstruatie of in de overgang, krijgen vaker te maken met brain fog.

Wat is brain fog?

Uit onderzoek blijkt dat zelfs zestig procent van de vrouwen last heeft van brain frog. Dit begint vaak met een verminderde concentratie, snel afgeleid zijn en een verminderd werkgeheugen.

Het is bewezen dat hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus zorgen voor veranderingen in bepaalde delen in de hersenen, die zijn gekoppeld aan onze leervaardigheid, emoties en het geheugen.

Net voor de eisprong, stijgt het oestrogeen- en progesteronniveau in je lichaam. Hierdoor worden je mentale helderheid en coördinatie versterkt. Een paar dagen voordat je ongesteld wordt daalt dit niveau weer, waardoor je je minder scherp zult voelen…

Multitasken en concentratie zijn bijvoorbeeld verdomd lastig wanneer je brain fog ervaart. Overigens kan brain fog ook veroorzaakt worden door ongezonde voeding, weinig slaap en weinig beweging.

Dit zijn de symptomen

Het lijkt alsof je hoofd vol watten zit. Je onthoudt dingen niet meer zo goed, concentreren is een ramp en je lijkt alles te vergeten. Ook meerdere taken tegelijk uitvoeren is opeens een probleem. Wanneer je brain fog ervaart kun je simpelweg niet meer zo helder nadenken.

De daling van het hormoon oestrogeen is een boosdoener, maar ook stemmingswisselingen en slaapstoornissen kunnen het veroorzaken. Tijdens je menstruatie voel je je niet voor niets emotioneler en prikkelbaarder.

Dit kun je doen om brain fog te verminderen

  • Gezond eten (veel fruit en groenten!) en minder vet, alcohol en suiker.
  • Goed slapen, ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta rond dezelfde tijd op.
  • Behoud een gezond gewicht.
  • Zorg voor voldoende beweging, al houd je het bij wandelen. Als je maar zorgt dat je minimaal een uur per dag beweegt.
  • Probeer stress onder controle houden en te minimaliseren. Denk eens aan meditatie of yoga.
  • Mediteren is een mooie manier om je innerlijke rustpunt te vinden, zeker in een tijd waarin we zoveel prikkels moeten verwerken.
  • Train je hersenen met bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels of andere geheugenspelletjes
  • Houd jouw medicijngebruik goed bij en lees de bijsluiter of brain fog tot de bijwerkingen behoort. Als dit het geval is, overleg dan met je arts of er een alternatief beschikbaar is.

Waarom het heel normaal is om seksspeeltjes te hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️