Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 27 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat gebeurt er tijdens een brain freeze? (nee, je brein bevriest gelukkig niet écht)

Er is niets lekkerder dan een koud ijsje op een warme zomerdag. Van een waterijsje tot een cone met drie bolletjes Italiaans schepijs… wij zijn er gek op. Maar dan ineens: oei, een brain freeze. Wat gebeurt er op dat moment in je lichaam, en hoe kom je zo snel mogelijk van dit intense gevoel af?

We doken in de wereld van ijshoofdpijn en zochten het voor je uit.

Wat is een brain freeze?

Hoewel een brain freeze ernstig klinkt, is het een volkomen natuurlijk verschijnsel en niets om je zorgen over te maken. Want nee, je brein bevriest (gelukkig) niet écht.

Maar wat gebeurt er dan wel? Het heeft te maken met de zenuwen in je gehemelte, lezen we op gezondheid.be. De huid van je gehemelte is namelijk erg dun, waardoor die zenuwen erg gevoelig zijn. Komen zij in aanraking met iets kouds, zoals een lekker ijsje of een koud drankje? Dan sturen de zenuwen in je gehemelte meteen een signaal naar de hersenen.

Ineens alles vergeten? Dit gebeurt er in je hersenen tijdens een black-out

Dit signaal wordt opgepakt door bepaalde bloedvaten. Deze vernauwen, waardoor er minder (koud) bloed naar de hersenen stroomt. Andere bloedvaten in het hoofd vergroten juist, zodat je hersenen genoeg bloedtoevoer blijven krijgen. Dit zorgt ervoor dat de druk in het hoofd toeneemt, waardoor we het gevoel van ijshoofdpijn ervaren.

IJshoofdpijn voorkomen

Wil je de volgende keer dat je een milkshake drinkt of een ijsje eet geen last hebben van dat koude gevoel in je hersenen? Probeer dan wat langzamer te eten, zodat zenuwen in jouw gehemelte niet overweldigd raken door de kou.

3 drankjes die je hersenen gezond houden (aldus neurowetenschappers)

Zo kom je van een brain freeze af

We snappen dat je op een warme zomerdag zó veel zin hebt in een verkoelend ijsje, dat langzaam eten moeilijk is. Heb je toch last van die brain freeze? Dan loont het om langzaam iets warms te drinken, óf je tong even tegen je gehemelte aan te drukken.

Dat laatste werkt goed, omdat jouw tong een stuk warmer is dan dat ijsje. Zo warmen de zenuwen in je gehemelte langzaam weer op, en verdwijnt jouw hoofdpijn als sneeuw voor de zon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️