Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 6 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn doorslaggevende factoren in een blijvende vriendschap?

Door de pandemie zijn veel mensen geïsoleerder gaan leven. Dat vriendschappen daardoor zijn gaan verwateren, is geen onlogisch gevolg. Ook met vrienden die naar het buitenland verhuizen is het vaak een uitdaging om vriendschappen levendig te houden. Maar wat zijn eigenlijk de doorslaggevende factoren in een blijvende vriendschap?

Het is een interessante vraag die onderzoekster Mona Chalabi zich in haar TED Talk stelt.

Uit het oog, uit het hart

In haar analyse benadrukt ze dat veel vriendschappen stuklopen door een gebrek aan de kans om elkaar geregeld te ontmoeten. Uit het oog is uit het hart dus, zo’n beetje.

Ander onderzoek voegt daaraan toe dat je tussen 40 en 60 uur met iemand moet doorbrengen voordat ze van kennis tot gewone vriend gaan. Na 80 à 100 uur zou dat een volwaardige vriend kunnen worden en na minstens 200 uur quality time samen zou je iemand een beste vriend kunnen noemen.

Quality time is key

En inderdaad, als er één belangrijk woord is in deze context, dan is het wel quality time. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom collega’s waarmee je wel al meer dan 200 uur hebt gespendeerd, toch weer niet je beste vrienden zijn.

Best friends forever: wanneer ben je eigenlijk beste vrienden?

Voor quality time is zowel een lach en een traag nodig samen, maar vooral ook eerlijke, verbindende gesprekken. Als je niet open met elkaar kunt communiceren, dan zul je nooit vrienden kunnen worden.

Een kritische vraag

Nu zou je je kunnen afvragen of jouw vriendschappen met mensen die ver weg van je wonen gedoemd zijn om te mislukken. Is het per se zo dat die ene vriend die naar het buitenland vertrokken is, logischerwijs een verloren vriend is?

Gelukkig is dat ook weer niet per se het geval. Onderzoekster Mona Chalabi beargumenteert ten slotte dat speciale vrienden altijd blijven. Dit zijn mensen waarvan je weet dat ze er altijd voor je zullen zijn, ongeacht de afstand of de tijd waarin je elkaar niet gezien hebt.

5 manieren om je likeability te verhogen bij je (nieuwe) vrienden

En wat dan het magische ingrediënt is? Moeite doen voor elkaar. En daarmee is éígenlijk alles gezegd. Dus wil je je vriendschappen onderhouden, zelfs met mensen aan de andere kant van de wereld? Je weet wat je te doen staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️