Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 23 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Hét geheim om beter te slapen als je op vakantie bent

Waar slaap je nou beter dan in je eigen bed? Met je lievelingslakens, favoriete kussen én matras? Precies, waarschijnlijk nergens. In slaap vallen in een andere omgeving is voor velen dan ook niet altijd even makkelijk en kan best onhandig zijn als de vakantie voor de deur staat (die juist bedoeld is om bij te komen van de drukte afgelopen tijd!). Daarom delen we hét geheim om beter te slapen als je op vakantie bent.

Als er iéts goed is voor je algehele gezondheid, dan is het wel voldoende slaap krijgen. Yup. Elke avond weer, is een goede nachtrust ontzettend belangrijk, zodat je organen goed kunnen functioneren, je overdag een goed humeur hebt, je kunt focussen, concentreren, werken, een gezonde eetlust hebt en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Goed slapen is dus essentieel om gezond te kunnen zijn, zowel fysiek als mentaal. Thuis heb je om die reden wellicht een heerlijk bed, maar hoe doe je dat als je niet thuis bent? Op vakantie bijvoorbeeld?

Andere omgeving op vakantie

Waar je ook naar afreist, het is fijn (voor jezelf en je reisgezelschap) om er gezonde slaapgewoontes na te streven, zodat je kunt genieten van je vakantie en niet op dag #1 al chagrijnig rondloopt en niet uit je hotelkamer wilt komen. Hoe doe je dat?

Doei bedroutine

Naast dat je op vakantie niet in je eigen bed slaapt, is de kans ook aanwezig dat als je ver weg van huis reist naar een andere tijdzone, je óók nog eens last krijgt van een jetlag. Zeg maar dag tegen je thuis-zo-zorgvuldig-opgebouwde bedroutine…

Ben je eenmaal op plaats van bestemming en aangekomen in het kneuterige vakantiedorpje en ingecheckt in dat ene leuke eco-hotelletje, dan kun je eindelijk neerploffen, je tassen uitpakken en bijkomen van de reis.

Tot je ‘avonds in bed ligt en merkt dat het omgevingsgeluid ineens een stuk anders is dan je bent gewend, net zoals het licht dat je nieuwe kamer in schijnt, het beddengoed ineens anders aanvoelt en je ineens uren ligt te woelen.

Hét geheim om goed te slapen op vakantie

Gelukkig zijn er een paar kleine trucjes die je kan inzetten om op vakantie beter te kunnen slapen. Zélfs als het een stuk luidruchtiger en lichter is dan je thuis bent gewend.

Dit zijn ze:

Ken je gadgets

Zorg dat je altijd een oogmasker mee hebt, net zoals oordopjes die het geluid dempen en eventueel jouw favoriete kussensloop. Het neemt weinig ruimte in in je koffer of handbagage, maar kunnen een wereld van verschil maken als je tijdens je vakantie geen goede nachtrust kunt krijgen.

Want op vakantie niet lekker kunnen slapen, dát was nou juist net niet de bedoeling.

Routine is key

Daarnaast is er één ding waar ons lichaam heel erg van houdt, en dat is routine. Zorg er daarom voor dat je je bedroutine op vakantie zo snel mogelijk aanpast aan de lokale tijd. Het liefst wil je zo’n zeven tot negen uur slaap per nacht krijgen.

Deze 7 gewoontes moet je echt ditchen als je beter wilt slapen

Ga dus elke avond het liefst rond dezelfde tijd richting bed (idealiter is dat rond half 10 lokale tijd), kijk je twee uur voor het slapen gaan niet meer naar blauwe schermen en sta je in de ochtend als het licht wordt weer op.

Merk je toch dat je moeite blijft houden met in slaap vallen? Zorg dan ook dat je na je ochtendkoffie geen koffie meer drinkt, voldoende beweegt overdag (van de toerist uithangen en rondwandelen word je vanzelf hartstikke moe!) en investeer in een goed boek dat je kunt lezen voor het slapen gaan.

Wedden dat je zo héérlijk kunt slapen en kunt genieten van je welverdiende vakantie? Slaap lekker!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️