Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 23 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

9 leefregels uit de blauwe gebieden om langer te leven

Blauwe gebieden, ofwel ‘Blue Zones’ zijn gebieden in de wereld waar de levensduur van de inwoners gemiddeld hoger ligt. Zo tikken de inwoners gemakkelijk de honderd aan. Daarbij zijn ze gezonder én gelukkiger. Klinkt als iets wat wij ook willen, maar wat is het geheim van deze gebieden? Auteur en story teller Dan Buettner reisde naar de Blue Zones af en kwam met de volgende conclusie.

Het zit ‘m in de alledaagse routines van de inwoners. Het gaat om het voedsel dat ze eten, hoe ze hun dag indelen, in welk gezelschap ze verkeren en hoe ze omgaan met hun sociale contacten. Kijk, zijn we alweer een stapje dichterbij, maar welke gebieden vallen nou precies in deze blauwe gebieden?

Het gaat om de vijf plaatsen: Sardinië, Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya Peninsula (Costa Rica). Wat overeenkomt is dat in elk gebied de maatschappelijke waarden en respect voor ouderen hoog wordt gehouden. Het onderhouden van sterke sociale netwerken, veel plantaardig voedsel en continu in beweging zijn – vooral op latere leeftijd -, zijn de andere kenmerken. In ieder geval helpen deze 9 tips je om gezonder en dus langer te leven.

1. Beweeg!
En dan hebben we het niet over dagelijks intensief sporten, maar over gewoon continu in beweging zijn. Wandel, tuinier en doe zoveel mogelijk met de benenwagen.

2. Stel een doel
In Okinawa noemen ze het ‘Ikigai’ en in Nicoya Peninsula ‘plan de vida‘. Dit betekent dat ze een doel stellen waar ze hun bed voor uit willen komen. Het hebben van een doel kan zo’n zeven jaar extra levensverwachting opleveren. En dat is veel.

3. Vind die uitknop
Stress, zo weten wij ook, levert een hoop ellende op, maar hoe zorg je nou voor minder stress? Mediteren, wandelen of andere ontspannen activiteiten helpen om echt even uit te staan.  Zo bidden de Adventisten, doen ze in Sardinië aan een ‘happy hour’ en houden ze in Ikaria een siësta. Heerlijk, gaan wij ook doen hier.

4. De 80-20-regel
Stop met eten als je maag voor 80 procent vol zit. Hoe kun je dit peilen? Nou, gewoon door heel langzaam te kauwen en je bord wegzetten als je nog best een hapje zou kunnen nemen. Deze 20% ruimte kan namelijk net het verschil maken tussen gewicht verliezen of juist aankomen. Mensen in de Blauwe Gebieden eten ‘s avonds hun lichtste maaltijd. Anders dus dan bij ons.

5. Bonen in plaats van vlees
Proteïnen halen ze uit bonen en peulvruchten. Vlees wordt zo’n vijf keer per maand gegeten.

6. Drink wijn
Met mate en drink met vrienden of je geliefde. Het geheim van de blue zones zit volgens onderzoek in één of twee glazen per dag en niet opeens tien eenheden in het weekend. Al is het natuurlijk ook prima en nóg gezonder om niet te drinken.

7. Geloof in iets
Slechts vijf van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Dat is weinig. Het bijwonen van wat voor dienst dan ook kan de levensverwachting met zo’n vier tot veertien jaar verlengen.

Nu hoef je niet gelijk naar een kerk te rennen, maar geloof, hoop en liefde zijn ongelooflijk belangrijk. En of je nu in een soort God gelooft of niet, we geloven allemaal wel in iets.

8. Zet vrienden en familie op de eerste plaats
In de blauwe bebieden worden ouders en grootouders vaak in huis genomen en zijn de inwoners trouw aan hun levenspartner. Kinderen worden ook niet ondergebracht bij een nanny en quality time met de familie is bijzonder belangrijk. Met pensioen gaan is overigens ook niet echt heel normaal, mensen werken gewoon met mate tot het echt niet meer gaat.

9. Vijf goede vrienden
In Okinawa hebben de mensen groepen van vijf vrienden om zich heen die elkaar een leven lang steunen en gezond gedrag bevorderen. Zo blijkt roken, eenzaamheid, overgewicht, maar ook geluk besmettelijk te zijn! Omring je dus met mensen.

Scheiden we niet te snel? Wanneer is de koek écht op en wanneer blijf je het proberen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️