Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 11 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is de betekenis van veelvoorkomende dromen

Als we slapen, drukken we even op de uit-knop van het bewustzijn. Het onderbewustzijn blijft daarentegen op volle toeren draaien en dat resulteert vaak in dromen. 123jaloezie deed onderzoek naar de betekenis van veelvoorkomende dromen, en ontdekte dat die scenario’s in ons hoofd veel zeggen over ons dagelijkse leven.

Dit zijn de meest voorkomende dromen

Word je ‘s ochtends weleens wakker met sterke herinneringen aan je dromen van die nacht? Grote kans dat je na het uitzetten van de wekker direct een zoektocht doet naar de betekenis ervan. 123jaloezie, de aanbieder van alle soorten gordijnen en raambekleding, besloot daarom een duik in de geschiedenis van Google te nemen. Volgens dit onderzoek dromen Nederlanders het vaakst over de volgende onderwerpen:

  • Uitvallende tanden;
  • Slangen;
  • Thuis;
  • Vreemdgaan;
  • Vaders;
  • Bruiloften;
  • Katten;
  • Achtervolgd worden;
  • Boeken;
  • De dood.

Ruim de helft van die lijst bestaat uit onderwerpen die sterk aan nachtmerries doen denken: van de dood tot uitvallende tanden. Wat zegt dit over de betekenis erachter? Volgens de onderzoekers wijst het in veel gevallen naar je stressniveau. Hoe meer stress je ervaart, hoe groter de kans dat het zich manifesteert in een nare droom.

Maar per droom heeft het onderwerp ook een tweede laag aan mogelijke betekenissen. In het geval van uitvallende tanden kan je droom volgens de onderzoekers wijzen op een groot verlies in de vorm van een overlijden of verbroken relatie. Droom je over slangen? Dan vertelt je onderbewuste je misschien wel dat er een grote verandering aan zit te komen. Dat hoeft overigens niet per se negatief te zijn: als slangen hun huid afwerpen, staat dat immers gelijk aan een nieuwe start.

De betekenis van veelvoorkomende alledaagse dromen

Naast stressituaties kwamen er ook doodnormale onderwerpen uit het onderzoek naar voren. Zo staat ‘thuis’ op nummer drie van de lijst en dromen Nederlanders volgens de zoekopdrachten ook veel over hun vader.

Dromen over thuis heeft verschillende oorzaken. Ben je momenteel ver weg van wat je thuis noemt, dan heeft het waarschijnlijk met heimwee te maken. Een minder voor de hand liggende reden is opnieuw stress: het kan volgens de onderzoekers een teken van je lichaam zijn dat je het rustiger aan moet doen.

Verschijnt je vader opeens in je dromen, dan heeft dat diezelfde dubbele achtergrond. Enerzijds kan het gemis van je vader de reden van je droom zijn, bijvoorbeeld omdat hij overleden is of omdat je ver weg woont, anderzijds kun je in je dromen om zijn hulp vragen. Dat is vooral het geval als je door een grote levensverandering zoals een zwangerschap of nieuwe baan gaat. Heb je de mogelijkheid en een goede relatie? Bel hem dan vooral voor wat advies -je droom raadt het je niet voor niets aan.

Dromen dat je zwanger bent? Dit betekent dat voor jou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️