Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 15 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Pizza-alert! De beste vegan pizza van Amsterdam eet je bij Mastino

Wie door de Eerste van der Helststraat loopt, ruikt het meteen: pizza. En niet zomaar pizza: góede pizza, waarvan je meteen weet dat ‘ie alleen maar een Italiaanse oorsprong kan hebben. Die geur is afkomstig van Mastino, een knusse pizzeria die De Pijp sinds 2015 verrijkt. Inmiddels serveren ze er alleen nog maar volledig plantaardige pizza.

Ciao’, word ik begroet als ik binnenkom. ‘Ik ben Novella.’ Ze schenkt me een warme lach en een ferme handdruk – post-COVID-tijden voelen nog steeds en beetje gek. De eigenaresse is blij dat ze weer mensen mag verwelkomen; door de coronacrisis moest het andere filiaal van Mastino helaas sluiten.

Maar de pizzeria in De Pijp staat nog – en hoe! Na een kleine renovatie openden ze weer in september, en het is knusser dan het daarvoor was.

Afbeelding van het interieur van de pizzeria
Bron: Maaike Kooijman voor Bedrock

Pizzeria Mastino in de Pijp

Aan de muur hangen foto’s van aubergines en andere Italiaanse heerlijkheden en quotes, aan de andere kant een rek met eigen kaarten die opdrukken hebben als Veggies are better than botox en Vegano e’figo (Novella’s levensles #3: Vegan is cool!).

Ze verkopen ook allerlei plantaardige producten uit Italië, waaronder pistache-pesto, limoncello, gedroogde tomaten en uiteráárd ook wijn. (Die wijn serveren ze trouwens dan weer niet – we houden het dus maar bij kombucha.)

Achterin de ruimte staat de kok de pizza’s te bereiden, volledig in het zicht. Terwijl ik op mijn dinner date wacht, zingt Novella mee met Ain’t no sunshine when she’s gone en allerlei Italiaanse nummers. Ik voel me meteen thuis.

Vegan Hotspot: Aubergini op de Zuidas in Amsterdam voor lunch, koffie en sapjes

Afbeelding van Mastino in Amsterdam 2
Bron: Maaike Kooijman voor Bedrock

We bestellen de alleria (San Marzano-tomatensaus, linzenmozzarella, gerookte aubergine, paarse bloemkool, geroosterde paprika en courgette, spicy amandelmozzarella en basilicumcrème) en de buonissima (linzenmozzarella, gerookte ‘ham’, rucola, cherrytomaten en een balsamico-dressing).

Hoewel alles plantaardig is, wil Novella juist een brede doelgroep van pizza-lovers aanspeken. Dat doet ze niet alleen met een ruime keuze aan pizza’s, maar ook door met iedereen een praatje aan te maken. O, en door goede pizza te maken, natuurlijk.

Afbeelding van pizza bij Mastino in Amsterdam 1
Bron: Maaike Kooijman voor Bedrock

Gerookte ham van seitan

Alles is zelfgemaakt en het meeste zelfs afkomstig uit Italië, vertelt Novella. Als ik vraag of ze het eten in haar thuisland mist, grijnst ze. ‘Natuurlijk! Elke dag. Ik probeer het zo goed mogelijk na te doen, maar it’s Italy. Alles daar draait om eten.’ Zelf kwam ze in 2005 naar Nederland – voor de liefde, natuurlijk.

En over liefde gesproken: binnen een mum van tijd zijn ook wij verliefd. Op de pizza’s van Mastino, welteverstaan. De bodem is knapperig, de toppings smaakvol. De gerookte ham is gemaakt van seitan en ontzéttend goed, in de basilicumcrème zit een fris zuurtje.

Ook de kazen worden zelfgemaakt, door een Spaans meisje met wie Novella samenwerkt. Niet van kokosolie, zoals de meeste vegan kazen in de supermarkt, maar van linzen, amandelen, tempeh of miso. Echt naar kaas smaken ze niet, maar je proeft wel de verse ingrediënten – en dat voegt eigenlijk veel meer toe aan de pizza dan iets wat op kaas moet lijken.

Hier haal je de lekkerste vegan kazen van Rotterdam

Afbeelding van pizza bij Mastino in Amsterdam 2
Bron: Maaike Kooijman voor Bedrock

We delen ook nog een toetje: tiramisu en brownie. Beide ook plantaardig, uiteraard. Er is zelfs de keuze uit de chocovella, een zoete pizza met chocoladespread, maar dat durven we niet meer aan. Volgende keer dan maar.

Want het moge duidelijk zijn: die volgende keer gaat er komen. De gastvrijheid van Novella, de heerlijke geuren én natuurlijk de pizza mag je niet missen.

Afbeelding van pizza bij Mastino in Amsterdam 3
Bron: Maaike Kooijman voor Bedrock

Het adres van Mastino

Je kunt de pizza’s van Mastino bestellen op Uber Eats, Deliveroo en Thuisbezorgd, óf langskomen in het restaurant. Ze zijn elke dag van 16.00 tot 22.00 geopend. Het adres is:

Eerste van der Helststraat 78h
1072 NZ Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️