Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 2 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Good news: Italië maakt als eerste land ‘klimaatverandering’ verplichte lesstof op school

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: klimaatverandering wordt verplichte lesstof op school in Italië!

Vanaf volgend schooljaar is Italië het eerste land ter wereld waar kinderen verplicht les krijgen over klimaatverandering.

Een uur per week les over klimaatverandering

De Italiaanse Minister van Onderwijs, Lorenzo Fioramonti, kondigde eerder deze maand aan dat alle openbare scholen in het land ongeveer 33 uur les per jaar in de curricula opnemen over klimaatverandering. Dit komt neer op zo’n één uur per week. De lessen worden opgenomen in de lesstof van de Italiaanse versie van het vak maatschappijleer.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Daar blijft het overigens niet bij. Het is de bedoeling dat klimaat en duurzaamheid terugkerende onderwerpen gaan worden in andere traditionele vakken, zoals aardrijkskunde, wiskunde en natuurkunde.

“Het idee is dat de burgers van de toekomst klaar moeten zijn voor de noodsituatie in het klimaat”, zegt Vincenzo Cramarossa, de woordvoerder van de minister. Tijdens aardrijkskunde zullen dus niet alleen plaatsnamen en landen geleerd worden, maar ook de impact van menselijk handelen op verschillende delen van de planeet.

Eerste land ter wereld

Minister Fioramonti vertelde eerder al in een interview met Reuters dat hij het Italiaanse onderwijssysteem de eerste ter wereld wil maken die het milieu en de samenleving centraal stelt in alles wat ze op school leren.

“Italiaanse kinderen zullen in elke klas leren over de meest belangrijke uitdaging waar de mensheid ooit voor heeft gestaan: klimaatverandering”, zegt de minister.

Fioramonti is lid van de politieke partij de Vijfsterrenbeweging en stelt milieukwesties al langer centraal in zijn rol als minister. Conservatieven zijn niet blij dat hij oproept belastingen te gaan heffen op suiker en plastic. Ook kreeg hij kritiek voor het aanmoedigen van studenten om deel te nemen aan de klimaatprotesten in plaats van het volgen van lessen.

“De 21e-eeuwse burger moet een duurzame burger zijn”, zegt hij daarover tegen The New York Times.

Meer over klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good news: Italië maakt als eerste land ‘klimaatverandering’ verplichte lesstof op school
Sluiten