Good news: Ierland komt straks met een basisinkomen voor kunstenaars

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: Ierland heeft een basisinkomen voor kunstenaars aangekondigd.

Cultuur, kunst, muzikanten, schilders en andere artiesten brengen ons plezier. Daarom is een basisinkomen, waarmee ze dat werk kunnen blijven doen, ook zo goed om te horen.

Basisinkomen

Om te beginnen, zullen zeker 2.000 artiesten in aanmerking komen voor het nieuwe basisinkomen, wat nu nog getest wordt. De minister voor Kunst & Cultuur, Catherine Martin, geeft aan dat deze meer zekere manier van geld verdienen in maart of begin april 2022 van start gaat. Zeker geen minuut later.

Good News: gratis bloemen voor Amsterdammers voor meer bijen in de stad!

Dit nieuwe inkomensproject wordt gesteund door een financiering van 25 miljoen euro in 2022. Het gaat nog wel om een proefperiode die drie jaar zal duren. We hopen dat het daarna ook zo blijft. Dit laat namelijk aan artiesten blijken dat hun werk nodig en gewaardeerd is, volgens Sarah Corcoran, zangeres en gitarist van de Ierse band Pillow Queens.

Positieve verandering

Sarah Corcoran is zelf dan ook zeker blij met deze verbetering, vertelt ze aan The Irish Times. Met een stabiel inkomen kunnen zij en haar andere bandleden muziek blijven maken. Zij hoeven zich dan geen zorgen te maken over huur en hoeven minder bang te zijn om volledig uitgeput te raken.

Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

Naast de band, hebben de Pillow Queens ook een fulltime 9-to-5 baan. Kijkend naar de harde muziekindustrie zijn er lange perioden waarin niks gebeurt, maar het zijn volgens Corcoran juist deze tijden waarin de kunst gemaakt wordt of de nieuwe muziek geschreven wordt.

Het kostte de band 3 jaar en onbetaald verlof van hun werk om hun debuutalbum uit te brengen. Voorlopig staat het basisinkomen op 325 euro per week, maar nu wordt er nog gekeken of er met dit plan geen benefits voor iemand anders verdwijnen.

Aanvankelijk is het mogelijk om 2.000 artiesten te betalen met dit nieuwe besluit. Om te bepalen wie dat worden, komt er een duidelijk selectieproces. Eén waarvan Corcoran hoopt dat ze er ook bij hoort.

Good News Monday: door deze uitvinding zijn dolfijnen in shows niet meer nodig

Dit zou, volgens Sarah Corcoran, een echte positieve verandering kunnen zijn in de wereld van artiesten. Dat is pas echt goed nieuws.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Good news: Ierland komt straks met een basisinkomen voor kunstenaars
Sluiten