Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 25 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Het beste mental health advies dat je kan krijgen (van een expert)

Zit je niet zo lekker in je vel? Vind je het moeilijk om je mentaal krachtig te voelen? Grote kans dat heel wat mensen hun goed bedoelde advies met je delen. “Weet je wat? Doe gewoon dít en je zult je al een stuk beter voelen”. Allemaal goed en wel: maar wat zeggen de experts eigenlijk over mentale gezondheid?

Klinisch psycholoog Chloe Carmichael is gespecialiseerd in onderwerpen als welzijn, positiviteit, omgaan met angst en relaties. Volgens haar zijn er 5 belangrijke manieren om je mentale gezondheid een boost te geven.

Zo bouw je aan je mental health volgens experts

Wij delen ze graag met je!

1. Breng je angsten in kaart

Steeds terugkerende angstige gedachten kunnen uitputtend zijn en stress veroorzaken. Daarom is het belangrijk om jouw angsten goed in kaart te brengen. Welke triggers maken dat jij gaat piekeren of in een negatief denkpatroon belandt?

Kan de natuur je mentale gezondheid écht een boost geven?

Jezelf hiervan bewust maken, maakt je alerter op je eigen denkpatronen. Herken je nadien de triggers? Wees je brein voor en geef het geen kans om op piekermodus over te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door ademhalingstechnieken.

2. Vergeet FOMO

Heb je enig idee hoe bevrijdend het is om je niet meer te laten kennen door FOMO (the Fear Of Missing Out)? FOMO is namelijk een bron van stress die op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen.

JOMO daarentegen (the Joy Of Missing Out) stelt je in staat om te genieten van je eigen gezelschap. Voor een goede mentale gezondheid is het cruciaal om af en toe alleen te kunnen zijn en te kunnen genieten van het hier en nu.

3. Accepteer je grenzen en wees niet áltijd beschikbaar

Heb je vrienden of kennissen met mentale problemen? Bescherm je eigen mentale gezondheid en accepteer dat je er niet áltijd voor de ander kunt zijn. Soms zijn andermans problemen nou eenmaal te zwaar om als vriend te dragen.

Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)

De andere persoon aanraden om professionele hulp te zoeken kan in dat geval de oplossing zijn. Niet alleen krijgt die persoon op deze manier de hulp die hij verdient, ook jij krijgt meer ademruimte om je te focussen op je eigen mental health.

4. Let op je eten (!)

Dat voeding méér doet dan alleen je hongergevoel stillen, wisten we natuurlijk al langer. Zo is een gevarieerd en een gezond voedingspatroon cruciaal om je lekker in je vel te voelen en om te bouwen aan een sterke mentale gezondheid.

Focus in ieder geval op voldoende groenten en fruit en vul dit aan met noten en zaden, olijfolie en eventueel af en toe een stukje vis. Ofwel: eat the rainbow!

5. Focus op zekerheden

Eén van de grootste illusies waar we als mens graag aan vasthouden is het idee dat we alles kunnen controleren. Natuurlijk is dat helemaal niet zo: in feite zijn er maar weinig dingen waar we écht controle over hebben.

10 simpele tips van therapeuten voor het beschermen je mentale gezondheid

Dat zorgt ervoor dat we ons beter kunnen focussen op wat je wél in handen hebt. Wat er ook gebeurt: probeer in de eerste plaats te investeren in je eigen idealen, zelfvertrouwen en persoonlijke levensvisie. Op die manier bouw je een sterke mentale gezondheid op die je weerbaar maakt voor tegenslagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️