Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 24 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

5x ayurvedische oplossingen voor als je een beetje down bent

Er zitten dagen bij dat je straalt van geluk en blaakt van gezondheid én er zitten dagen bij dat je je ronduit rot voelt. Dan crave je naar comfort en deze ayurvedische oplossingen geven dat.

Want soms is het heerlijk om je over te geven aan de bingewatch-drang, chocolade-honger en de trek in wijn, maar uiteindelijk voel je je daar niet beter door.

Door bepaalde natuurlijke ayurvedische oplossingen til jij jouw mood weer naar een hoger niveau.

Ayurvedische oplossingen voor als je je down voelt

Vanuit de Ayurveda kan het lichaam onderverdeeld worden in drie elementen: Vata (ether (ruimte) en lucht), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water).

Als deze elementen uit balans zijn, dan kan het zo zijn dat je dus even niet zo lekker in je vel zit.

Depressieve gevoelens worden vaak toegewezen aan een disbalans van Kapha, maar bij Pitta en Vata kan het ook voorkomen. Nu is een depressie een complex iets en zullen we ons daarom daar niet te veel over uitlaten, maar ons meer focussen op de dagelijkse struggles van het leven en dus de wat mindere dagen.

Op deze manieren breng je de elementen weer in balans.

Voeding

Eten kan troostend werken, maar gedachteloos snaaien of overeten is nooit een goed idee. Je voelt je daarna vaak schuldig. We snappen dat je niet elke hap hoeft te overdenken en dat ‘bewust’ eten voortkomt uit het feit dat we rustig moeten eten en niet iets naar binnen moeten werken zonder te proeven.

Daarbij is het belangrijk dat we dus stoppen wanneer we vol zitten. Tijdens dagen dat je down bent, is het belangrijk dat je niet te vet eet.

Althans, geen ongezonde vetten. Avocado’s en vette vissoorten zijn juist wel goed. En eet vooral vers en veel groenten en fruit. Van de seizoenen. Eet in de zomer juist veel groene, licht verteerbare groenten en voeg in de winter veel proteïnen en langzame koolhydraten toe.

Drink voldoende (maar geen alcohol)

Wat drinken betreft: vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol. Dat glas wijn lijkt het leed te verzachten, maar niets is minder waar.

Waar je je wel beter door voelt: warme dranken! Een mok (natuurlijke) melk opgewarmd met een stuk gember, matcha of ayurvedische maanmelk zijn goede voorbeelden van een verwarmende drank.

Ga voor vaste routines

Houd je vast aan routines. Word elke dag rond dezelfde tijd wakker, probeer zoveel mogelijk daglicht te vangen en eet op dezelfde tijdstippen. Ook niet onbelangrijk: creëer rust om je heen. Ruim op en werk aan een nette en overzichtelijke omgeving.

Ga op tijd naar bed (het liefst voor 10.00 uur ‘s avonds) en vermijd op je buik slapen – je kunt dan namelijk niet optimaal ademen – of verdiep je in Shirodhara, waarbij er kruidenolie over je voorhoofd wordt gegoten.

Yoga, meditatie en ademhaling

Een essentieel onderdeel op lifestyle-gebied is yoga. Ook in de ayurvedische leer. Omdat yoga draait om focus en herhalingen kunnen deze twee dingen een positief, stabiliserend effect op je brein hebben. De houdingen ‘lotus’, ‘cobra’ en ‘yoga mudra’ in het bijzonder schijnen positieve gevolgen te hebben op een sombere dag.

Ook ademhalingsoefeningen hebben een positief effect op je gemoedstoestand. Pranayama is een ademhalingsoefening door de neus die je makkelijk op ieder moment van de dag kunt doen.

Pitta-types hebben baat bij het inademen door het linkerneusgat en uitademen door het rechter exemplaar.

Bij Kapha-types is het andersom en als je Vata bent, heb je baat bij afwisseling.

Ademhalen voor minder stress en meer energie

De juiste producten

In de ayurveda wordt ook veel gebruik gemaakt van verwarmende kruiden als geelwortel, gember en kurkuma. Ook essentiële oliën zijn onmisbaar. Oregano, roos en cederhout zijn goede opties.
ayurvedische olie
Je koopt ayurvedische olie hier

Ook worden er vaak klankschalen gebruikt om de energie weer in balans te brengen. Een klankschaal zorgt voor bepaalde trillingen. De trillingen van de klankschaal, worden via ons gehoor als klank en door ons lijf als trilling opgenomen wat een positief effect heeft op ons humeur.
klankschaal
Je koopt een klankschaal hier

We hopen dat deze tips helpen als je je down voelt! Want zelfzorg is belangrijk en heeft een grote impact op jouw gemoedstoestand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️