Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 17 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Ayahuasca verboden? Deze alternatieve ceremonies mogen wél

De hallucinerende drank ayahuasca is wereldwijd erg populair. Inmiddels is de drank in de traditionele vorm in Nederland verboden. Desalniettemin zijn er alternatieve vormen gekomen. Welke alternatieve ceremonies zijn er en wat is het effect? Wij vroegen het aan Marcel van der Putten van Triptherapie.

Ayahuasca is afkomstig uit Zuid-Amerika en betekent slingerplant (liaan) van de ziel. Andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Ayahuasca wordt al eeuwenlang gebruikt voor religieuze rituelen door de inheemse bevolking uit het Amazonegebied.

Ayahuasca met DMT is verboden

Triptherapie biedt individuele psychedelische sessies aan. Marcel van der Putten van Triptherapie, heeft al 1815 personen begeleid tijdens psychedelische ceremonies. Hij geeft aan dat ayahuasca met DMT erin nu verboden is, omdat dit een illegale stof is die op lijst een van de Opiumwet staat.

Van der Putten is het niet volledig eens met het verbod. “Hoewel DMT uit ayahuasca een sterk psychedelisch en hallucinerend effect heeft, valt de schadelijkheid van deze stof gigantisch mee”, benoemt hij.

Banisteriopsis caapi is schadelijker

Ayahuasca zou volgens hem eerder illegaal moeten worden verklaard vanwege de toevoegingen om DMT oraal actief te maken. “Er worden MAO-remmers toegevoegd en bij ayahuasca is dat de Banisteriopsis caapi. Deze liaan bevat MAO-remmers die het MAO enzym blokkeren en ervoor zorgen dat DMT actief blijft wanneer het wordt ingenomen. Hierdoor kan DMT de bloed-hersenbarrière passeren en psychoactief worden”, legt Van der Putten uit.

Het is echter lastiger om de MAO-remmers illegaal te maken dan DMT, omdat er veel verschillende MAO-remmers bestaan en deze zijn in lage concentraties niet schadelijk.

“Hoe dan ook zijn psychedelische ervaringen, bij goede omstandigheden en de juiste screening, bijna nooit schadelijk voor de gezondheid”, benoemt Van der Putten. Hij is dan ook voorstander om ayahuasca te reguleren.

Ayahuasca zonder DMT

Welke alternatieve vormen zijn er? Ayahuasca zonder DMT is nog wel legaal. “Maar vanwege de absentie van DMT en daarmee geringe psychedelische effecten, is daar weinig interesse in”, vertelt Van der Putten.

Truffelceremonies

Daarnaast zijn er truffelceremonies en psilohuasca ceremonies. “Een goed en veiliger alternatief is de truffelceremonie waarbij de effecten van psilocybine/psilocine komen”, zegt Van der Putten. De absentie van MAO-remmers zorgt voor minder bijwerkingen en contra-indicaties. Truffels worden dan ook gezien als de veiligste psychedelische drugs voor het lichaam.

Psilohuasca-ceremonies

Psilohuasca is een mengsel van de ayahuasca liaan en truffels. “Deze combinatie maakt het minstens net zo ‘gevaarlijk’ als ayahuasca. Ook komen dezelfde ongemakken voor zoals braken, diarree en zweten “, waarschuwt Van der Putten. Wel is het voordeel van het toevoegen van de Banisteriopsis caapi, dat de werkzame stoffen minder snel worden afgebroken en er minder truffel nodig is.

Psiloflora-ceremonies

Het derde alternatief is psiloflora. “In plaats van de Banisteriopsis caapi in combinatie met truffels, wordt er passiebloem gebruikt als milde MAO remmer”, verklaart Van der Putten. Dit zorgt volgens hem voor minder bijwerkingen, is er minder kans op complicaties en het geeft meer rust.

Alternatieve ceremonies van Triptherapie

Van der Putten biedt vanuit Triptherapie truffelceremonies en psiloflora aan, omdat deze veiliger worden geacht dan ayahuasca en psilohuasca. “Psiloflora lijkt namelijk het meeste op de ayahuasca ervaring, maar dan zonder de ernstige lichamelijk ongemakken”, vermeldt hij.

Bijna alle ceremonies hebben een soortgelijke opzet. Voordat een ceremonie plaatsvindt, is er een screening op veiligheid. Vervolgens wordt er een voedingsadvies en een supplementenadvies gegeven om de neurochemie te verbeteren. “Ook worden er video- en leessuggesties gegeven die tot leven kunnen komen tijdens de ceremonie en geven we kleine opdrachten die kunnen helpen tijdens de voorbereiding”, vertelt Van der Putten.

“Tijdens de ceremonie maken we eerst kennis, bespreken we de intenties en geven we tips. Ook bespreken we het wisselende thema van de ceremonie”, vervolgt Van der Putten. Na de ceremonie worden ervaringen gedeeld en is er ruimte voor gezonde voeding.

Veiligheid tijdens de ceremonies

“Het is mooi om te zien hoe iemand kan transformeren tijdens een psychedelische ceremonie en dat wij dit als begeleiders mogelijk kunnen maken”, zegt Van der Putten. Het is belangrijk dat deelnemers tijdens de ceremonie veilig zijn, zich veilig voelen en zich durven over te geven aan de situatie. “Dit is cruciaal voor een goed resultaat”, vindt Van der Putten.

Gevoel van verbondenheid

Na de ceremonies krijgt Van der Putten van de meeste deelnemers terug dat ze veel meer rust, vertrouwen en een gevoel van verbondenheid ervaren. Dit zorgt uiteindelijk weer voor een verbetering van de fysieke en geestelijke gezondheid. Er zijn dus veel positieve ervaringen.

“En wanneer een ceremonie als spiritueel wordt ervaren, kan dit zelfs leiden tot een nieuwe leefstijl met meer meditatie en meer verbeteringen”, vertelt Van der Putten.

Linette (38): ‘Tijdens mijn eerste ervaring met ayahuasca overleed er iemand’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️