Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 30 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Natural dyeing: kleur je kleding met de natuurlijke verf van avocadopitten

Dat voedselverspilling wereldwijd een hardnekkig probleem is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Dat gaat enerzijds over het eten dat niet opgegeten wordt, maar anderzijds ook over restproducten van voeding (zoals pitten en schillen) waarmee niets wordt gedaan. Onderzoekers zoeken volop oplossingen om die problematiek aan te pakken. Eén van die oplossingen is een natuurlijk kleurmiddel maken van… avocadopitten!

Avocadopitten gebruiken als natuurlijk kleurmiddel, is in feite twee vliegen in één klap. Niet alleen gaat het de strijd aan tegen voedselverspilling, het is ook een stap in de richting van een groenere mode-industrie (de op twee-na meest vervuilende industrie). Stoffen kleuren met natuurlijke materialen zou zo maar eens de toekomst kunnen zijn in modeland.

Kleding kleuren met avocadopitten: zo werkt het

Denk je nu, hoé dan? Het zit zo: avocadopitten bevatten veel tannines. Dat zijn plantaardige stoffen die ervoor zorgen dat een kleur zicht makkelijk ‘vasthecht’ op een stof.

Naast avocadopitten bevatten bijvoorbeeld ook koffie, thee, wijn, druiven, rood fruit en groene kruiden veel tannines, vandaar ook dat ze zo snel vlekken op je kleding maken.

Lees ook: Dit is waarom je elke dag een avocado zou moeten eten

Kleur je je kleding met de pitten van avocado, dan krijgt je stof een roze, perzikachtige kleur. De techniek kan toegepast worden op kleding, maar natuurlijk ook voor tafellinnen of stoffen tote bags.

Zo kleur je stoffen met avocadopitten

Wil je de techniek zelf eens uitproberen? Volg dan de volgende stappen:

1. Kies een kledingstuk of stofje van een natuurlijk materiaal (dus geen polyester of nylon). Katoen, linnen of hennep zijn goede opties.

2. Vul een grote pan met water en voeg er de schoongemaakte avocadopitten aan toe. Hoe meer pitten je gebruikt, hoe levendiger roze het resultaat.

3. Voeg je kledingstuk toe aan de pan en breng de pan aan de kook. Laat de inhoud nu gedurende een paar uur pruttelen op een laag vuurtje.

4. Wil je een blijvende kleur, dan zul je dit proces een paar keer moeten herhalen. Dat wil zeggen: zet om de paar uur een wekker, zet het vuur uit, breng opnieuw aan de kook en laat opnieuw een paar uur pruttelen op laag vuur.

5. Tevreden met de kleur? Zet het vuur uit, laat het geheel afkoelen en wring de stof uit. Was de stof éénmalig in de wasmachine zonder andere kleding.

6. Na één wasbeurt hoort de kleur zich goed vastgehecht te hebben aan de stof en kun je de stof gewoon bij je andere kleding wassen.

Ga jij ‘t proberen?

Meer natuurlijke lifehacks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️