Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 10 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Waarom aromatherapie zoveel meer is dan een lekker geurtje in huis

Hoe fijn is het als je thuiskomt en je huis lekker ruikt? Heel fijn, oké, dan zijn we het daar over eens. Maar wist je dat onze neus in direct contact staat met het deel van ons brein, waarin emoties worden gestuurd? Je kunt dus stellen dat geuren een groot effect hebben op ons humeur. Daarom is het niet zo gek dat je, net zoals over de kleur op je muren, nadenkt over de geur in je huis. Aromatherapie kan je helpen te ontspannen, nieuwe energie te ervaren en je stemming te verbeteren.

Laten we eens kijken wat de effecten zijn van de juiste geuren op de juiste plaats en het juiste moment.

Geur beïnvloedt ons welzijn

Wetenschappers zijn het erover eens dat geur een belangrijke rol speelt bij hoe je je voelt. Het beïnvloedt ons in het dagelijks leven veel meer dan we ons bewust van zijn. Zo is geur de eerste van onze vijf zintuigen die aanslaat, met zelfs een voorsprong van vijf seconden op de andere zintuigen. Ook is bewezen dat geurbeleving een belangrijke rol speelt als we bijvoorbeeld een nieuwe ruimte instappen.

Geen wonder dat in bijna elke yogastudio of beautysalon een aromadiffuser staat. Ze verspreiden een heerlijke geur van essentiële oliën en gezien het aanbod diffusers op het internet, lijkt het tegenwoordig ook dé manier om je huis te voorzien van een fijne fragrance. Maar wat doen deze diffusers nog meer precies, behalve de geur van de kattenbak verbloemen?

Breng je zenuwstelsel weer in balans

Aroma diffusers verspreiden natuurlijke oliën in de lucht en die oliën zitten boordevol heilzame ingrediënten. Sommige studies hebben uitgewezen dat essentiële oliën het vermogen hebben om te ‘praten’ met je hersenen en het zenuwstelsel, en daarmee je humeur en gezondheid kunnen beïnvloeden.

Dit noemen ze aromatherapie. Doordat de geconcentreerde oliën worden ingeademd via het reuksysteem worden de hersenen gestimuleerd.

Het gaat dus veel verder dan je neus. Onze reukreceptoren zijn in staat 1o.000 verschillende geuren te herkennen. Deze receptoren staan in directe verbinding met ons limbische systeem, ook wel ons emotionele brein. Je kunt je wel voorstellen wat aromatherapie en etherische oliën dus (onbewust) met je emotionele brein kunnen doen.

glazen flesje met lavendel
Pexels

Daarom wordt aromatherapie ook voornamelijk ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren kunnen inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

100 procent natuurlijke oliën

Heb je wel eens dat er iets ruikt naar wat je bijvoorbeeld aan vroeger doet herinneren? Aan je opa en oma, je school of het huis waar je bent opgegroeid? En dat je hierdoor overvallen wordt door een bepaald gevoel? Dat is eigenlijk wat er onbewust gebeurt wanneer je aromatherapie toepast.

Door essentiële oliën toe te voegen in je diffuser kun je een bepaald gevoel opwekken en je lichaam en geest een boost geven.

Je hebt maar een paar druppels nodig om van je huis een stressverlichtende, ontspannende of juist energieopwekkende oase te maken. Nu zijn er talloze diffusers en essentiële oliën op de markt en is het verstandig om je erin te verdiepen voordat je een vermogen uitgeeft aan oliën.

Let goed op de kwaliteit en koop alleen 100 procent natuurlijk oliën (zonder toevoegingen en niet versneden met goedkopere olies of synthetische producten).

Een draadloze en stijlvolle diffuser

Het nieuwe Nederlandse merk Transduce maakt enkel gebruik van de meest zuivere essentiële oliën, oftewel extracten van bepaalde soorten bloemen, grassen, fruit, bladeren, wortels of bomen en het meest bijzondere is misschien wel het design. De Transducer is – in tegenstelling tot alle tuttige druppelvormige diffusers – wél een plaatje om naar te kijken.

transduce diffuser
Transduce

Je kunt kiezen uit maar liefst acht verschillende geuren, die elk een bijkomend doel hebben, zoals ‘focus’, ‘party’, ‘rest’ of ‘wake‘. Zo is er voor elk moment wel een passende geur. De Transducer is draadloos dus je kunt hem gemakkelijk verplaatsen. Wil je wisselen van geur, omdat je bijvoorbeeld wilt gaan slapen? Dan draai je er gewoon een andere geur-cartridge in en zet je de diffuser in de slaapkamer neer. Easy peasy.

Oftewel, een eigentijdse benadering van aromatherapie met het gebruiksgemak van bijvoorbeeld een Nespresso apparaat in een esthetisch aantrekkelijk, draadloos design. Verder is hij te bedienen via aanraking of via een app, dus je kunt hem zelfs op afstand al aanzetten – fijn voor als je onderweg naar huis bent en wilt dat je huis lekker ruikt als je thuiskomt.

Overigens hebben we nog meer héle knappe diffusers gevonden, zoals deze handgemaakt keramieken diffuser of deze artistieke keramieken kubus, die je kunt besprenkelen met olie waardoor deze als deurverspreider dient. Wat ons betreft is een geur diffuser het perfecte cadeau voor iemand die wellness wel kan waarderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️