Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Liefde & Seks 28 nov 2024
Leestijd: 5 minuten

Hoe overkom je jouw angsten in een liefdesrelatie? Livia deelt haar verhaal

Angsten hebben een grote impact op liefdesrelaties. Ze kunnen zo overheersend zijn dat er weinig ruimte overblijft voor liefde. Conditioneringen, patronen en trauma’s kunnen grote angsten veroorzaken die een negatieve impact hebben op je relatie. Voor je het weet, reageer je vanuit jouw innerlijke kind dat vroeger geen emotionele liefde heeft ontvangen, vanuit boosheid omdat je nooit hebt geleerd om met emoties om te gaan, of je gaat volledig uit contact als de ander te dichtbij komt.

Het is niet erg om angsten in een liefdesrelatie te hebben. We hebben er allemaal mee te maken. Hoe je ermee omgaat, dat is wat de relatie maakt of breekt. Onbesproken angsten kunnen zorgen voor afstand, onbegrip of heftige emoties.

“Als dit bespreekbaar wordt gemaakt en je je kwetsbaar kunt opstellen, ontstaat er de mogelijkheid om deze angsten te doorbreken,” deelt Livia Rijntalder met BEDROCK. Livia is 1:1 mentor voor persoonlijke ontwikkeling op zielsniveau en auteur van de boeken Samen vrij (2024) en Woorden voor jou, woorden voor mij (2023). Ze woont op Bonaire.

Angsten in een liefdesrelatie

“Mijn allergrootste angst was in het verleden om verlaten te worden. In een relatie deed ik er alles aan om het de ander naar de zin te maken. Ik cijferde mezelf weg, liet niet weten wat mijn verlangens waren en wilde veel bevestiging van hem ontvangen. De dynamiek tussen ons was allesbehalve vrij. Hij voelde zich benauwd en duwde me weg. Hetgeen waar ik bang voor was, gebeurde door mijn gedrag. Ik werd volledig op mezelf aangewezen zodat ik de liefde voor mezelf kon vergroten. In het donker brak ik in duizend stukjes. Ik ging de diepte in, en daar kwam het kantelpunt. Ik vond mezelf terug en besloot dat ik mezelf nooit meer zou verlaten.”

Uitspreken wat je verlangt

“In relaties daarna had deze angst een andere plek gekregen. Het was niet meer zo overheersend aanwezig. De nasleep was nog wel voelbaar; het was nog steeds spannend om mezelf uit te spreken. Er was nog steeds angst over hoe de ander zou reageren. Toch ging ik het doen. Keer op keer deelde ik met de ander wat ik zou willen en waar ik naar verlangde. In de eerste periode kwamen er afwijzingen, pijnlijke stiltes of ongemak. Dit maakte mij krachtiger. Op deze manier kon ik het gevoel versterken dat ik mezelf nooit meer zou verlaten. Ik had de ander niet meer nodig om mezelf gelukkig te voelen.”

Ik leerde om te gaan met afwijzing en verlaten worden, net zo lang totdat het pijnlijkste stuk eruit was. Daarna leerde ik opnieuw vertrouwen en mocht ik ervaren dat de ander wel bleef. Door de eerdere ervaringen kwam zo nu en dan mijn angst nog even om de hoek kijken om te testen hoe ik ermee om zou gaan. Doordat hij ervoer dat hij niets voor mij hoefde op te lossen of weg te nemen, bleef hij met liefde aanwezig. Doordat ik mijn eigen angst had aangekeken, voelde ik genoeg veiligheid om me open te stellen voor de liefde die er voor mij beschikbaar was.”

6 tips om angst niet langer leidend te laten zijn in een liefdesrelatie:

  1. Creëer een veilige basis waarin je jezelf durft open te stellen;
  2. Voel of er voldoende vertrouwen is om kwetsbaar te zijn;
  3. Deel je angsten met de ander;
  4. Vraag of de ander wil luisteren zonder iets op te hoeven lossen;
  5. Maak ruimte om emoties en gedachten vrij te laten komen;
  6. Reflecteer op jouw eigen gedrag om te ontdekken wat je zou kunnen doen om de verandering te krijgen die je wenst.

“We willen graag het eindresultaat, een liefdevolle verbinding, maar hebben geen zin om te doen wat nodig is om daar te komen. Om patronen te doorbreken, is het nodig om kwetsbaar te zijn, eigen schaduwstukken aan te kijken en moeilijke gesprekken te voeren. Je moet uit je comfortzone komen om angsten te overwinnen. Je moet risico’s nemen. Er is een kans dat je wordt afgewezen, dat de ander kritiek op je heeft of niet capabel genoeg is om het er samen over te hebben.”

Angst opzij schuiven vergt moed

“Het vraagt om moed als je angsten achter je wilt laten en liefde meer ruimte wilt geven. Je moet oefenen met jezelf kwetsbaar opstellen. Het mooie is dat als je dit eenmaal gaat doen, je ook gaat ervaren hoe fijn het kan zijn. Automatisch voel je al verlichting van je angsten op het moment dat je ze gaat erkennen en er meer over gaat delen. Als deze gevoelens in jezelf opgesloten blijven, krijg je er last van. Als ze er mogen zijn, komt er letterlijk meer ademruimte.

Om angsten in een liefdesrelatie te overwinnen, zul je je eigen stukken moeten aankijken, je verantwoordelijkheid hiervoor nemen en het risico nemen om je hart te openen, zodat je in verbinding met een ander mag helen en groeien.”

Samen vrij is een krachtig boek voor iedereen die verlangt naar ware intimiteit en onvoorwaardelijke liefde. Gebaseerd op waargebeurde ervaringen, neemt het je mee op een reis naar diepgaande verbindingen, waarbij je leert hoe je een liefdevolle relatie kunt ervaren zonder jezelf te verliezen. Dit boek laat je zien hoe je oude patronen loslaat en liefde kunt ervaren in vrijheid, met alle uitdagingen die daarbij komen. In een tijd waarin oude systemen niet meer voldoen, laat dit boek je zien hoe liefde in de nieuwe tijd zich ontvouwt: vanuit vrijheid, echtheid en de moed om je schaduwen te omarmen.

Beiden boeken zijn verkrijgbaar via onder andere www.travelinsidehealing.com 

Hoe belangrijk is de liefdesrelatie met jezelf eigenlijk? En welke soort liefdesrelaties zijn er allemaal?

Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onder schat ‘m niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️