Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom het oké is als iedereen een andere kant van je persoonlijkheid ziet

Bij vriendengroep A ben je introvert, bij vriendengroep B ben je de gangmaker en bij je collega’s hang je er een beetje tussenin. Herkenbaar? Dat iedereen een andere kant van jouw persoonlijkheid ziet kan gek voelen, maar het hoeft helemaal niet erg te zijn. Volgens menig psycholoog is het juist normaal -en zelfs gezond.

Een snelle zoektocht langs fora op het internet leert dat meer mensen zich afvragen: is het normaal dat iedereen een andere kant van mijn persoonlijkheid ziet? Velen voelen zich er nep door en betwijfelen wie ze echt zijn. Het antwoord op die vraag: al die versies. Verschillende vrienden halen namelijk een verschillende kant van je naar boven.

Combinatie van vijf dierbaren

Professioneel spreker Jim Rohn werd tientallen jaren geleden al beroemd door zijn theorie over dit onderwerp. Volgens hem bestaat je persoonlijkheid uit een combinatie van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Dat zou komen doordat we bepaalde persoonlijkheidstrekjes adopteren, maar, nog veel belangrijker, ook doordat we elkaars normen en waarden overnemen.

Omring je je enkel met negatieve mensen bij wie het glas altijd halfleeg is, dan krijg je vanzelf ook deze kijk op het leven. Andersom gebeurt hetzelfde: is het glas van jouw vrienden en familie altijd halfvol, dan sta je zelf ook positiever in het leven.

Hoewel het dus heel normaal is, kan deze theorie ook schadelijk zijn. Neem het voorbeeld van je omringen met negatieve mensen: doordat je deze kijk op het leven overneemt, word je zelf ook een negatief persoon. Hetzelfde geldt voor je omringen met mensen die veel roddelen, niet aan hun gezondheid denken of bijvoorbeeld alleen maar aan zichzelf denken.

Een prima reden om eens goed naar je relaties en wat ze je brengen te kijken.

Groepsdynamiek

Dan is er ook nog groepsdynamiek die ervoor zorgt welke kant van je persoonlijkheid naar voren komt. De Amerikaanse psycholoog Dr. Jo North legt dat als volgt uit: elke groep mensen heeft een andere dynamiek, die constant wijzigt wanneer er anderen bijkomen of juist verdwijnen. Onbewust pas jij je vervolgens aan die dynamiek aan.

Bestaat de groep uit veel extraverten, dan is er een kans dat jij in een luisteraar verandert en je liever op de achtergrond houdt. Ben je omgeven door rustige introverten, dan lijk je zelf opeens extraverter en blijf je maar praten.

Hetzelfde geldt voor de soort band die je met een groep hebt. Dat jouw collega’s een serieuzere kant van je kennen dan je beste vrienden, is bijna vanzelfsprekend. Maar het betekent niet dat één van die twee versies niet echt is; het zijn gewoon twee aspecten van je persoonlijkheid die er allebei altijd al hebben gezeten.

Volgens psychologen is er dus geen enkele reden om je zorgen te maken wanneer je merkt dat je een ander mens bent in verschillende sociale groepen. De ware jij? Die bestaat uit ál die versies die je in jezelf ziet en in plaats van je op één aspect te focussen, maakt het je een gelukkiger en opener persoon als je dit persoonlijkheidsspectrum accepteert, aldus Dr. Michael Wiederman.

Dit is dé persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️