Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijke verhalen 13 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Amber (31) koos voor een ander werk- en liefdesleven: ‘Je kunt altijd opnieuw beginnen’

Het is nooit te laat om opnieuw beginnen; een nieuwe carrière, relatie of zelfs een compleet ander leven. In deze serie spreken we inspirerende vrouwen die het roer helemaal omgooiden. Vandaag vertelt Amber (31 jaar) haar verhaal. Ze verliet de commerciële wereld en koos voor een baan als leerkracht, ook verbrak ze haar 8-jarige relatie.

Huisje, boompje, beestje

“Samen met mijn vriend en zoontje van 3 jaar verhuisden we naar een drop vlakbij Leeuwarden. Mijn vriend en ik hadden beiden een vaste baan, zelf werkte ik in de commerciële wereld. Mijn leven leek het ideale huisje, boompje beestje, maar toch voelde dit niet zo.

Leraar worden

Ik werkte bij een bank, maar zag het nut er niet van in, alles draaide om geld en ik had niet het gevoel dat ik echt verschil kon maken. Ik merkte dat ik toe was aan iets anders en wilde weer het pad bewandelen waar ik in eerste instantie voor gekozen had, namelijk leraar worden. Ik had ooit gedeeltelijk de Academische Pabo gevolgd en ben daarna pedagogiek gaan studeren aan de universiteit. Toch ben ik daarna in de commerciële wereld terecht gekomen toen ik op zoek was naar een baan.

Ik besloot als zij-instromer een opleiding voor leerkracht te volgen. Dit houdt in dat ik vier dagen voor de klas sta en twee dagen zelfstudie heb. Ik merkte dat dit me steeds gelukkiger maakte en nam andere aspecten van mijn leven ook meer onder de loep, zoals mijn relatie. Toen kwam ik tot de pijnlijke conclusie dat ik me daarin niet meer gelukkig voelde.

‘We waren uit elkaar gegroeid’

Mijn ex-partner en ik kregen een relatie toen ik 22 jaar was. Maar na al die jaren merkte ik dat we uit elkaar waren gegroeid. We zijn erg verschillend en dat leverde veel spanning op. Ook deden we alleen nog maar dingen apart van elkaar, ik voelde me simpelweg niet meer verbonden. Ik begon me steeds vaker af te vragen of ik nog wel verder wilde met hem, maar omdat we een kind hadden en net een huis hadden gekocht vond ik het heel moeilijk om die beslissing te maken.

Toch besloot ik op mijn 30e dat de koek op was. Ik koos ervoor om de relatie te beëindigen en dit kwam als een grote shock voor mijn toenmalige partner. Hij had namelijk helemaal niet door dat we uit elkaar waren gegroeid. Toch begreep hij achteraf mijn keuze wel.

De toekomst

Mijn leven was een grote chaos, ik startte met mijn nieuwe baan en opleiding terwijl ik tegelijkertijd bij mijn moeder introk en mijn ex-partner en ik co-ouderschap moesten uitvinden. Ik voelde me verloren. Het plaatje wat ik in mijn hoofd had was verdwenen en ik had geen idee hoe de toekomst zich zou gaan vormen. Toch hield ik mezelf voor dat ik hierdoor heen moest, ik bleef denken aan het grotere plaatje en koos voor het eerst echt voor mezelf.

Geluk in de liefde

Door het sluiten van compromissen was ik in een dorp beland, maar een paar maanden later woonde ik weer in de stad in mijn eigen appartement. Ook ben ik inmiddels weer gelukkig in de liefde. Ik heb iemand gevonden die goed bij me past, die me begrijpt en dezelfde dingen leuk vindt. Ik had niet verwacht dat dit zo snel op mijn pad zou komen, maar toch gebeurde het. Voor het eerst voel ik hoe intens liefde kan voelen.

Blij met mijn keuze

Het was hartverscheurend om uit elkaar te gaan met de vader van mijn kind. Hier proberen we, via co-ouderschap, nog steeds onze weg in te vinden. Ook is het leven als alleenstaande moeder, student en verliefde partner soms best pittig. En de ene week gaat het beter dan de andere.

Ondanks dit ben ik heel blij met de keuzes die ik heb gemaakt. Ik had op een andere manier mijn leven kunnen leiden, maar dan had ik niet dit geluk kunnen ervaren.

Leven in het hier en nu

In mijn voormalige relatie doorliepen we de standaard stappen en nadat we uit elkaar waren wist ik niet eens wat ik een week later zou doen of waar ik zou wonen. Dit heeft me geleerd om in het hier en nu te leven.

Ik ben heel blij dat ik een nieuw leven heb kunnen opbouwen, want ik kan nu eindelijk mezelf zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️