Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Beweging 1 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Huh: je kunt allergisch zijn voor sporten (ja, echt)

Waarschijnlijk heb je weleens voor de grap gezegd dat je (tijdelijk) allergisch was voor sporten, bijvoorbeeld toen het te hard regende om te gaan hardlopen of je met die kater echt niet naar de sportschool kon. Maar heb je ooit van exercise-induced anaphylaxis (EIA) – in het Nederlands ook wel inspanningsanafylaxie – gehoord?

Kleine kans, want maar ongeveer 8,5 duizend Nederlanders (50 op de honderdduizend) hebben er last van, wat een kans van zo’n 0,05 procent voor jou betekent. Bovendien is de ziekte pas bekend sinds 1979. Hoe dan ook, je kunt dus allergisch zijn voor sporten – en dat kan zelfs levensbedreigend zijn. Ja, echt. Maar hoe dan?

Allergisch voor sporten

Om het begrip even te ontleden: ‘gewone’ anafylaxie is een soort extreme allergie voor bijvoorbeeld eten, medicijnen of een insectenbeet, die meteen behandeld moet worden.

Bij blootstelling aan één van die dingen, krijgt het lichaam een ‘anafylactische shock’, waardoor de allergiecellen in het lichaam veel histamines vrijmaken en het lichaam als het ware ‘overstroomt’ met ontstoken cellen. Dat veroorzaakt jeuk, misselijkheid en/of ademhalingsproblemen, legt allergist Purvi Parikh uit aan Greatist.

Ook interessant: Geen zin in medicatie? Deze voeding kan helpen tegen allergieën en eczeem

Inspanningsanafylaxie treedt op als een specifieke allergie wordt gecombineerd met sport. Vaak treedt de reactie dan zelfs op bij dingen waar je op zich niet eens allergisch voor bent, maar wel als je beweegt met dat voedsel in je lichaam.

Het gaat meestal om tarwe, selderij, pinda’s, mais of schelpdieren, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. De vraag of je een reactie krijgt, hangt ook af van externe factoren als alcohol, medicatie, temperaturen en vochtigheid, en hormonen.

Snellere bloedstroom

De oorzaak van EIA is nog niet helemaal duidelijk, maar heeft waarschijnlijk iets te maken met een snellere bloedstroom, die het gevolg is van de beweging en een allergische reactie versnelt. Dat kan dus zelfs ernstige ademhalingsproblemen als gevolg hebben, of minder heftige symptomen als diarree. Ook uit de reactie zich vaak in bijvoorbeeld uitslag.

Must read: Geen motivatie om te sporten? Volgens nieuw onderzoek kan dit de reden zijn

Dus ben je aan het sporten en merk je een combinatie van huidproblemen en bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid of krampen? Dan is er een kleine kans dat je last hebt van EIA. Artsen raden in ieder geval aan om je beweging even te staken. Later kun je eventueel naar de dokter, die kan helpen vaststellen of je echt allergisch bent voor sport of niet.

Of nou ja, voor sport… De kans is groot dat het gewoon weer prima gaat als je de specifieke (voedsel)trigger vermijdt, of anders bijvoorbeeld preventieve anti-allergiemedicatie voorgeschreven krijgt. Toch wel weer jammer.

Meer lezen over sporten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️