Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 8 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Word ik afgeluisterd? Zo kom je erachter

Eigenlijk sta ik er nooit bij stil: afluisteren. Waarom zou iemand mij ook afluisteren? Zo interessant is dat niet lijkt mij. Tóch stond ik laatst op een event, te kletsen met een bekende en daar kregen we te maken met een afluisteraar. Jawel. Iemand was zelfs aantekeningen aan het maken van ons korte babbeltje. We weten nog steeds niet waarom, maar vreemd was het wel. Toen ik vanochtend op de radio weer iets over afluisteren hoorde én er een boek over las, dacht ik: nouja! Nu ga ik hier iets over schrijven.

Want afluisteren komt blijkbaar steeds vaker voor en het overkomt meer mensen dan je denkt.

Kom erachter of je wordt afgeluisterd

Afluisteren kan op verschillende manieren gebeuren. In real life, zoals het mij overkwam, maar ook steeds vaker digitaal. Dat gesprekken of telefoontjes worden afgeluisterd, is in dit technologische tijdperk geen ver-van-je-bedshow. Het kan iedereen overkomen. Zo vertelde een man op de radio dat hij maandenlang door criminelen werd afgeluisterd via software op zijn telefoon. Er hing zelfs een camera in zijn straat.

Afluisteracties kunnen komen van de staat, commerciële partijen, concurrenten, bekenden of zelfs onbekenden. En de redenen om jou af te luisteren kunnen enorm uiteenlopen.

Misschien is het een ex die wil weten waar hij je kan stalken, een concurrent die jouw magische code voor succes wil kraken of een partij waarvan je het bestaan niet kent.

‘Hé, daar hadden we het nét over’

Veel mensen denken ook dat ze worden afgeluisterd door commerciële partijen om ons op slinkse manier advertenties voor te schotelen. Natuurlijk, heb ik dit ook weleens gedacht. Dan had ik het met een vriendin over een specifiek boek en opeens zie ik het online overal voorbij komen. Bizar.

Toch heeft dit volgens experts te maken met defrequency illusion waarbij onze hersenen een belangrijke rol spelen.

Zo zien mensen die graag kinderen willen opeens overal zwangere vrouwen, check je altijd de tijd om 11:11 en zie je opeens overal dat nieuwe boek in je tijdlijn oppoppen waar je het nét met je vriendin over had.

Daar komt de ‘confirmation bias’ nog bovenop, deelde consumentenpsycholoog Patrick Wessels eerder met NOS. “Als jij eenmaal bedacht hebt dat Facebook je afluistert, dan ga je op zoek naar informatie die daarbij past”, zegt hij hierover. Mensen hebben de neiging om informatie te verwerken door informatie te zoeken of te interpreteren die consistent is met hun eigen gedachten.

Of je écht op deze manier wordt afgeluisterd, kunnen wij dus niet bevestigen. De meeste experts zijn er van overtuigd dat dit geen mogelijkheid is. Hoe weet je dan wél of je wordt afgeluisterd? Dat heeft echt met je gevoel te maken. Als je denkt dat er iets niet klopt, klopt er vaak ook iets niet. Volg hierin je intuïtie.

Vaak zijn afluisteraars bekenden, vrienden, familie of collega’s en als je vaak het gevoel hebt dat je wordt afgeluisterd, kun je er aardig paranoïde van worden. Deel je angsten en vermoedens vooral met je omgeving.

Ik kon het niet geloven dat ik afgeluisterd werd en gelukkig bleef het bij die ene keer. Toch zijn er ook mensen die lange tijd te maken hebben met een afluisteraar. Een jaloerse buurman, obsessieve ex of narcistische collega. Apparatuur voor afluisteren is eenvoudig online te bestellen en iedereen kan het in principe doen. Bij serieuze vermoedens is het daarom verstandig om professionals te raadplegen.

  • Rigoureus maar effectief: er bestaat professionele apparatuur en er zijn professionele mensen die alles kunnen controleren op afluisteren.
  • Je kunt controleren of gesprekken, berichten of gegevens worden doorgestuurd naar andere apparaten door MMI-codes (Man-Machine Interface) in jouw telefoon in te voeren.

Afluisteren is niet oké

Natuurlijk zijn er ergere dingen, maar afluisteracties tasten toch je vertrouwen aan. Als je één keer afgeluisterd bent, heb je voortaan altijd argwaan als je met iemand praat of belt. Terwijl het hoogstwaarschijnlijk echt niet vaak voorkomt.

Afluisteren is strafbaar en enkel als de rechter besluit dat het mag, in verband met criminele activiteiten, dan is het toegestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️