Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 20 jun 2024
Leestijd: 6 minuten

Column Sophie Hospes: 75 Hard – It’s a mental game

Sophie Hospes – owner van International Creative Branding Agency  StudioSophieHospes – besloot zichzelf te committen aan de challenge: 75 Hard. Geen kattenpis. Want wie meedoet aan 75 Hard moet onder andere 75 dagen lang 2x per dag 45 min sporten, alcohol laten staan en een strikt dieet volgen. Vandaag geeft Sophie ons inzicht in wat voor ‘mental game’ deze challenge eigenlijk is…

Het is niet te ontkennen: naast de fysieke voordelen, zoals verbeterde conditie en energie, is er voor mij inmiddels ook een diepe mentale verandering merkbaar, naar aanleiding van de 75 Hard challenge. Mijn consistente sportroutine fungeert als een anker voor de vele to-do’s die onderdeel zijn van het runnen van mijn eigen bedrijf.

75 Hard een mentale overwinning

En dat maakt 75 Hard voor mij naast een fysieke misschien nog wel meer een mentale overwinning. Hoe dat werkt? Elke dag opnieuw ga ik de commitment aan. Daardoor voel ik me sterker en meer in controle! Fysieke overwinningen motiveren tot meer en meer én meer doorzettingsvermogen. En dat resulteert weer in mentale overwinningen en veerkracht, waarmee een fundament gecreëerd wordt  voor een positieve, vastberaden mindset. Wow!

But that ain’t all! Het mentale effect van de 75 Hard challenge gaat verder dan alleen discipline, doorzettingsvermogen en wilskracht. De dagelijkse verplichting om twee keer te sporten vereist namelijk ook aardig wat planning. Doordat ik zoveel in de gym train, train ik ook mijn planningscapaciteiten. Een eigenschap die, net als discipline, doorzettingsvermogen en veerkracht behoorlijk handig is in het ‘professionele’ leven. Ik merk dat ik business-wise makkelijker, snel beslissingen neem, minder uitstelgedrag vertoon en nog gefocuster (en dus productiever) werk.

De 75 Hard challenge dwingt me echt om comfort achter me te laten en mezelf te pushen. Nadat ik dat heb gedaan, valt me op dat mijn zelfvertrouwen is gestegen en ik het gevoel heb meer controle over mijn leven te hebben.

Maak het leuk(er)

Naast het sporten, is deze challenge ook op andere vlakken een mental game. Zo moet je elke dag tien bladzijden lezen en ook het dieet dat je volgt, bevat natuurlijk een stuk mindset! Hoe ik dat volhoud, die ‘mentale game’ op zoveel verschillende vlakken? Ik zorg dat het leuk blijft voor mezelf! Zo heb ik een workout playlist gemaakt die mij écht motiveert. En hoewel ik doorgaans niet veel lees, heb ik een mooie stapel  boeken gevonden die me daadwerkelijk boeien. Door de challenge naar mijn eigen hand te zetten en in te kleuren met elementen die ik leuk vind, voelt de challenge minder als uitdaging en meer als goede besteding van mijn vrije ‘eigen’ tijd.

Zo lees ik in de ochtend stukjes uit boeken die in het verlengde liggen van mijn werk, omdat dat is waarmee ik me het liefste bezig houd. Zo leer ik nu dingen over onderwerpen die ik altijd al interessant vond, maar voorheen maar geen prioriteit kon maken. Dit is m’n kans om me ook professioneel weer verder te ontwikkelen!

Let’s play around a little


Ook op het gebied van de workouts zelf ben ik nieuwe dingen aan het proberen, voorheen ging ik uitsluitend naar de sportschool met mijn ‘eigen’ plan. Maar tijdens 75 Hard ben ik onder andere gaan hardlopen en heb ik (hot) yoga, zwemmen en boksen geprobeerd. Het een met meer succes dan het ander. Maar het is tof om je lijf op verschillende manieren te bewegen en ‘in te zetten’. Natuurlijk komt het niet elke dag goed uit om nieuwe dingen te proberen. Maar op die dagen doe ik gewoon wat nieuwe oefeningen in de sportschool.

Eerst had ik een standaard ‘checklist’ in de gym met ongeveer 8-10 oefeningen die ik steevast deed. Prima. Maar dat ging soms best vervelen. Nu heb ik er een stuk of 25 en kan ik elke keer shuffelen. ‘Verandering van spijs doet eten’, dat is een lekker Oud-Hollands gezegde, maar het oh zo hippe 75 Hard is precies daarvan een reminder. 

Discipline over motivation

Een waanzinnig inzicht dat 75 Hard mij heeft gegeven: stel discipline altijd boven motivatie. Waarom? Leg ik je uit… Normaal gesproken – buiten deze challenge om – denk ik voordat ik in de gym sta of aan het begin van m’n workout geregeld:  – zal ik nog gaan sporten? Ik denk dat iedereen zich dit moment wel voor de geest kan halen. En iets te vaak zeggen we dan tegen onszelf: “ik ga morgen wel”, “het was echt een lange dag”, “ik blijf lekker op de bank zitten”. Maar met 75 hard is dat simpelweg geen optie. En dus komen er twee bekenden om de hoek kijken: motivatie en discipline.

Mijn 75 Hard les: focus je op discipline. Want die houdt je op de been! Motivatie is als die ene kennis die je eens in de zoveel tijd komt opzoeken. Discipline, daarentegen, is je betrouwbare BFF die er altijd is, ook als je geen zin hebt. Focus je niet te veel op het constant gemotiveerd blijven. Dat is geen haalbare kaart. En dat hoeft ook niet. Concentreer je liever op het opbouwen van discipline.

Zet kleine doelen en kijk uit naar de volgende workout. Niet naar de volgende 40 workouts. Zo wordt de berg een heuvel. En een heuvel kunnen we allemaal beklimmen, toch? Tegelijkertijd moeten we eenmaal op de top van een berg allemaal even knipperen met de ogen en maakt ons hart een sprong van trots omdat we het gered hebben. Am I right? Opknippen in kleine stukjes helpt je om je doelen te bereiken en van het uitzicht waar we zo naar verlangen te kunnen genieten, dát is de learning.

Cliché maar waar, celebrate small wins!

En tenslotte, vergeet niet om je successen te vieren! Heb je de liters water op? Geweldig! Heb je je workout gedaan ondanks een hectische dag? Super! Elke kleine overwinning is een stap dichter bij je doel, en dat mag je best vieren. Je zult ook merken dat vooral op de dagen dat je normaal gesproken echt niet zou gaan, de workouts het beste voelen of in ieder geval het beste voelen zodra je klaar bent. Want wow: you did it! Je hebt een stukje van jezelf overwonnen.

Long story short: de 75 Hard Challenge is veel meer dan alleen een test van je fysieke kracht, het triggert net zo goed je mentale veerkracht. Voor mij was dit een van de grootste én leukste verrassingen. In mijn volgende column neem ik je mee in een ontzettend belangrijk maar vaak ondergeschikt geraakt onderdeel van de challenge: eten. Welk dieet volg ik? En wat heeft voeding voor mij binnen de challenge betekend? En vooruit ook vertel ik je meer over: wat mis ik het meest. Cause I ain’t gonna lie. Cravings zijn er. Maar juist die zijn zo verdomde interessant! Soon more… 

Column Sophie Hospes: 75 hard voor meer rust in mijn hoofd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️