Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 20 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Alleen in het bos met een man of een beer?’ Dé viral vraag op social media uitgelegd

“Ben je liever alleen met een man of een beer in een verder uitgestorven bos?” Die hypothetische vraag gaat al weken rond in video’s op TikTok en Instagram. Hoewel niet helemaal duidelijk is wie de vraag verzon, is de bedoeling ervan wel zo klaar als een klontje: veel vrouwen antwoorden zonder twijfel met ‘de beer’ en dat levert een flinke discussie over veiligheid op.

Man of beer? Hierom kiezen veel vrouwen voor de beer

Kleine disclaimer: het gaat bij deze vraag om een man die je niet kent. Net zo vreemd als de beer dus, al zou je denken dat de beer onvoorspelbaarder uit de hoek kan komen. Toch zouden veel vrouwen die de video’s delen liever in een bos opgesloten zitten met een beer dan met een vreemde man. Sommige vrouwen redeneren dat ze van de beer in elk geval weten wat ze kunnen verwachten, anderen weten zeker dat de beer ze ‘snel en pijnloos zou doden, in tegenstelling tot de man. Wat de beweegreden ook mag zijn: de vraag gaat niet voor niets viral. Het aantal vrouwen dat antwoordt met ‘de beer’ is namelijk shockerend groot.

@screenshothq

The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop

♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS

Geen één van de vrouwen in de video’s zit immers écht graag opgesloten in een bos met een beer. Maar het feit dat ze die beer boven een vreemde man verkiezen, spreekt boekdelen. Jaarlijks worden er wereldwijd tientallen duizenden vrouwen vermoord puur en alleen omdat ze vrouw zijn, in Nederland ligt het gemiddelde op veertig per jaar.

Hoewel het in ons land vaak in relationele sfeer gebeurt, worden er in andere landen met meer regelmaat vrouwen vermoord door vreemden. Om nog maar niet te spreken over seksuele intimidatie en andere vormen van geweld: daar krijgt wereldwijd één op de drie vrouwen mee te maken, volgens cijfers van de VN. De daders zijn in het overgrote gedeelte van deze situaties mannen.

Debat over veiligheid

Dat zoveel vrouwen resoluut ‘beer’ antwoorden op de vraag, schiet bij veel mannen in het verkeerde keelgat. Het debat op TikTok en Instagram is dan ook vurig. Veel mannen noemen het een algemene aanval op het mannelijke geslacht en maken grapjes over de video’s. Daarmee gaan ze volgens anderen weer precies het punt voorbij: het laat volgens de reacties op bovenstaande video zien dat mannen nooit écht zullen begrijpen hoe onveilig vrouwen zich (kunnen) voelen.

Het is hoe dan ook duidelijk dat de vraag veel losmaakt -en wellicht is zo’n verhit debat over de veiligheid van vrouwen precies wat nodig is om verandering teweeg te brengen.

Landen waar vrouwen nog steeds aan het vechten zijn voor hun rechten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️