Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 13 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

6 signalen van vreemdgaan die je niet moet negeren

Niemand wil belazerd worden. Voor veel mensen is het zelfs het meest verschrikkelijke, emotionele en pijnlijke wat hen ooit zou kunnen overkomen. Het idee dat een partner jou bedriegt is vaak ondraaglijk. Toch gaat ongeveer 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 3 mannen weleens vreemd. Daarom kun je maar beter een beetje op je hoede zijn, want er zijn signalen van vreemdgaan die je kunt herkennen.

Hieronder delen we 6 signalen van vreemdgaan en waar je op kunt letten.

Signalen van vreemdgaan en jouw onderbuikgevoel

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je een vaste relatie hebt. Ook heb je misschien al wel een vermoeden dat je partner vreemdgaat. Noem het onderbuikgevoel, voorgevoel of gewoon vrouwelijke intuïtie. Wat het ook is, het voelt niet goed en je wilt het tot op de bodem uitzoeken. Jullie hebben namelijk duidelijke afspraken gemaakt over jullie relatie en één daarvan is: altijd eerlijk tegen elkaar zijn.

Nu is het vrij lastig om een checklist samen te stellen van punten die precies zeggen of jouw partner vreemdgaat (of niet). Bedrog is nou eenmaal niet echt een waterdicht systeem en misschien is het gedrag van jouw partner wel Oscar-waardig. De enige manier om zeker te weten dat jouw partner vreemdgaat is door een open en eerlijk gesprek te voeren over de onzekerheid die je ervaart.

Open en eerlijk gesprek

Mocht je nog niet helemaal klaar zijn om dat gesprek aan te gaan, omdat je eerst wat zekerder van je zaak wilt zijn voordat je je partner gaat beschuldigen, dan is het goed om je bewust te zijn van de volgende 6 signalen. Het zijn mogelijke tekenen die kunnen duiden op een gebrek aan trouw van jouw partner. Vertrouw op je intuïtie. Meestal als iets niet goed voelt, is het dat ook niet.

Dit is de lijst van signalen dat je partner mogelijk vreemdgaat.

1. Hij doet stiekem met zijn telefoon

Let op plotselinge veranderingen in gedrag. Hij zit ineens aan zijn telefoon gekluisterd, hij heeft onverwachte late belletjes of doet vaag over appjes die binnenkomen als jullie in dezelfde ruimte zijn. Het kan ook zijn dat hij jou lijkt te verstoppen op social media door bepaalde posts te archiveren, zodat het online lijkt alsof hij single is. Of misschien had hij voorheen zijn telefoon nooit vergrendeld en nu plotseling wel, of heeft hij zijn toegangscode veranderd. Het kunnen allemaal signalen zijn.

2. Hij beschuldigt jou van vreemdgaan

Mensen die vreemdgaan worden zelf super achterdochtig, omdat ze de hele tijd moeten oppassen dat ze niet betrapt worden. Dus als hij de kleinste dingen gebruikt om jou te beschuldigen van bedrog, dan is dat vaak een teken dat ze zelf niet helemaal te vertrouwen zijn. Zeker als je echt niet bent vreemdgegaan of er helemaal nul aanleiding was om dat te denken.

Omdat hij zich schaamt voor zijn eigen gedrag, gaat hij dat projecteren op jou. Mocht je jouw vermoedens ter sprake brengen en hij jouw werkelijkheid ontkent, dat is hij aan het gaslighten. Pas daar voor op!

3. Zijn gedrag klopt niet

Hij nodigt je meestal uit om met zijn vrienden te borrelen, maar nu wil hij alleen zijn. Er zijn mysterieuze hoge kosten gemaakt op avonden dat jullie niet samen waren. Hij kleedt zich anders, hij komt te laat op afspraakjes, hij geeft je uit het niets willekeurige cadeaus, hij verdwijnt zomaar, hij is moeilijk bereikbaar op een werkreis of hij is opvallend stil zonder duidelijke reden.

Jaloers? Zo ga je om met deze vervelende gevoelens

Los van elkaar zijn deze veranderingen in gedrag verwaarloosbaar. Maar alles bij elkaar opgeteld is het een ander verhaal. Hoe langer de lijst, hoe verdachter het wordt. Let ook op de momenten dat jullie intiem zijn. Heeft hij ineens nieuwe moves? Dan kan het zijn dat hij die van zijn nieuwe lover heeft geleerd.

4. Hij zoekt steeds ruzie

Zinvolle conflicten kunnen helpen om dichter bij elkaar te komen in een relatie, maar ruziemaken om het ruziemaken drijft jullie alleen maar verder uit elkaar. Iemand die je bedriegt kan op zoek zijn naar ruzie, omdat deze (misschien wel onbewust) op zoek is naar redenen om het uit te maken.

Misschien vergelijkt hij je met iemand anders, wat onzekerheid oproept, of creëert hij uit het niets een probleem door wat er achter de schermen met hem gebeurt. Als hij stemmingswisselingen vertoont en zonder reden uithaalt, kan dit een teken zijn dat hij te maken heeft met interne onrust, zoals een affaire.

5. Jullie hebben (bijna) geen seks meer

Er was een tijd dat jullie geen genoeg van elkaar konden krijgen. De seks zat vol passie en je voelde je gewild en woest aantrekkelijk. Nu hebben alle relaties te maken met hoogte- en dieptepunten, en is het vrij normaal dat het qua intimiteit nooit meer zo wordt als in het begin.

Maar als je partner afstandelijk doet, jou minder vaak aanraakt of regelmatig afwijst, en dan ook nog beweert dat er niks aan de hand is, dan moet je misschien eens kijken of hij ook op andere punten “bijzonder” gedrag vertoont.

6. De communicatie is onverschillig en afstandelijk

Hij appt minder, lijkt minder geïnteresseerd in jouw leven en laat jou niet constant weten waar hij is. Jullie praten nog wel, maar de gesprekken zijn gereduceerd tot de kern. Jullie gaan nog wel samen op date, maar lijken minder met elkaar verbonden. Net genoeg om jullie relatie gaande te houden, maar niet genoeg om hem te laten bloeien.

Als je merkt hij dat wat meer gesloten is of emotioneel minder beschikbaar is, dan kan dit een teken zijn dat hij vreemdgaat. Let op de details die voor jou niet lijken te kloppen. Het is een cliché, maar deze klopt vaak wel: waar rook is, is vuur.

Overigens spreken we in dit artikel (voor het gemak) over een man, maar deze signalen van vreemdgaan gelden natuurlijk voor mannen, vrouwen én alles daar tussenin.

Betekent vreemdgaan het einde van je relatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️