Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 13 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kledingstukken ‘mag’ je per jaar kopen om de aarde niet op te warmen

Met z’n allen binnen de 1,5 graden van het klimaatakkoord van Parijs blijven? Dan telt ook jouw consumptiepatroon mee. Vooral in de mode zijn er grote stappen te maken: het aantal kledingstukken dat je per jaar mag kopen om aan deze maximale stijging te voldoen, is namelijk lager dan je waarschijnlijk denkt.

Volgens het klimaatakkoord van Parijs mogen we de aarde tot en met het jaar 2030 maar met 1,5 graden Celsius verwarmd hebben. Die 1,5 is geen magisch getal, maar is nodig om de opwarming op de lange termijn een halt toe te roepen.

Hoeveel kledingstukken kun je per jaar kopen?

Elke maand een nieuw kledingstuk aan je garderobe toevoegen? Of eens per twee maanden een jurkje kopen? Dat is voor sommigen al weinig, maar volgens nieuw onderzoek zijn zelfs die cijfers al te veel. Hot or Cool Institute, dat wetenschappelijk onderzoek doet naar manieren om de verwarming van de aarde te remmen, onderzocht namelijk hoeveel kledingstukken je per jaar mag kopen om binnen die 1,5 graden Celsius te blijven. Het resultaat? Vijf kledingstukken per jaar.

Dat berekenden de onderzoekers op basis van CO2-uitstoot per geproduceerd item. Als iedereen op de wereld ‘slechts’ vijf nieuwe items per jaar aan zijn of haar garderobe toevoegt, blijven we binnen de regels van het klimaatakkoord. Een kleine kanttekening bij die resultaten: het aantal is gebaseerd op nieuw geproduceerde kledingstukken.

Over welke impact tweedehands kleding heeft, wordt bijvoorbeeld niets gezegd. Ook is het belangrijk om te onthouden dat het om een gemiddelde gaat: vijf spijkerbroeken produceren kost aanzienlijk meer grondstoffen dan vijf katoenen crop tops maken.

Die opmerking daar gelaten, is het echter een mooi gemiddelde om te onthouden. Ga je die grens van vijf over, dan is het goed om jezelf de vraag te stellen: “Heb ik dit wel echt nodig?” Mode-activist Sara Dubbeldam, bekend van haar blog When Sarah Smiles, bevestigt dat. “En daar kun je lang over discussiëren en het lekker ingewikkeld maken, maar laten we die nuances vooral níet gebruiken om onze overconsumptie goed te praten,” schrijft ze op haar Instagram-account over die kanttekening. “Dit is een geweldig vertrekpunt om beter te prioriteren, impulsaankopen te voorkomen, vaker voor al bestaande items te kiezen of te sparen voor iets van een ethisch merk.”

Sip door klimaatverandering? Zo blijf je toch klimaat optimistisch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️