Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 30 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

6 Japanse levenslessen om luiheid te verslaan

Liever lui dan moe. Maar luiheid is geen eigenschap die je associeert met succes en daar zit een kern van waarheid in. Natuurlijk mag je af en toe lekker luieren. Je agenda leegmaken om helemaal niks te doen, zou zelfs vaker prioriteit moeten hebben. Alleen gaat luiheid jou (of mensen in je omgeving) in de weg zitten? Dan kun je deze Japanse levenslessen tegen luiheid eens proberen.

Voor ontspanning en creativiteit speelt luiheid een belangrijke rol. Je moet in staat zijn om jezelf even niks te gunnen, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws.

Alleen kun je daar in doorslaan. Als je té lang lui bent, dan kost het veel moeite om deze spiraal te doorbreken en om weer in de actiemodus te komen.

Japanse levenslessen tegen luiheid

Deze Japanse levenslessen kunnen je een handje helpen om de draad weer op te pakken. Om het leven te leven, met al zijn up’s en down’s. En daarbij mag je best lui zijn, met mate…

1. Ikigai

Ikigai betekent dat je een doel hebt in het leven. Het is de reden dat je iedere dag weer wakker wordt. De vier regels van Ikigai luiden: doe waar je van houdt, doe waar je goed in bent, doe wat de wereld nodig heeft en doe waar je geld voor kunt krijgen.

2. Kaizen

Kaizen is Japans voor focussen op verbetering. Al is de progressie nog zo klein. Het zijn de kleine dingen waardoor je iedere dag misschien 1 procent beter wordt. Deze levensfilosofie leert je dat verandering (kai) om goed te worden (zen) niet van vandaag op morgen gebeurt, het is een proces.

3. Shoshin

Deze levensfilosofie uit het Zen boeddhisme betekent dat je dingen benadert met een open blik. Dat je het leven bekijkt met de mindset van een beginner, want als je deze open blik behoud, sta je overal voor open. Shoshin leert je dus om je te blijven verwonderen over het leven, om open te staan voor ervaringen en om patronen los te laten. Er is immers geen goed of fout.

4. Hara Hachi Bu

Hara Hachi Bu betekent “je maag 80 procent vol eten”. Het is gezonde Japanse eetgewoonte en het voorkomt luiheid, dat uitbuiken doe je namelijk bijna altijd liggend op de bank. Met een volle buik heeft nog niemand zich ooit opperbest kunnen concentreren.

5. Shinrin-Yoku

Shinrin yoku komt uit Japan betekent letterlijk ‘baden in het bos’. Hier ook wel bekend als ‘forest bathing‘ of ‘forest therapy‘ waarbij je in feite meer tijd in de natuur spendeert. De buitenlucht en natuurlijke omgeving maken een mens minder lui.

6. Wabi-Sabi

Dit betekent dat je schoonheid vindt in imperfectie. Niets is voor eeuwig, niets is compleet en niets is perfect. Wabi-sabi ontstond ook vanuit het Zen boeddhisme met de gedachten dat het leven tijdelijk, tergend en leeg is.

Wabi sabi is een Japanse levenskunst die helpt om onrust te voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️