Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

5 goede doelen voor kerstcadeau’s die je niet gaat gebruiken

Met de feestdagen achter de rug is de kans groot dat de cadeaus zich in je huis hebben opgestapeld. En hoewel het een lief gebaar is, ontvang je soms kerstcadeaus die je niet gaat gebruiken. In plaats van ze wegstoppen op zolder, geef je ze dit jaar door in het kader van duurzaamheid.

Een cadeaubon van een winkel gekregen waar je toch nooit komt? Een kledingstuk gekregen dat absoluut niet jouw smaak is? Of een keukenapparaat gekregen dat je al in huis hebt? Veel mensen vinden het lastig om dit soort cadeaus weg te doen, maar voor een groenere wereld kan het item beter gebruikt worden dan doelloos in een kast te blijven staan. Bij deze goede doelen – letterlijk en figuurlijk – komt het cadeau goed terecht.

Cadeau dat je niet gaat gebruiken? Zo komt het goed terecht

1. Doneer het aan een kringloopwinkel, een weggeefwinkel of bijvoorbeeld de kledingbank. Op deze manier komt het cadeau terecht bij mensen die minder te besteden hebben en maak je er gegarandeerd iemand héél blij mee.

2. In plaats van het cadeau weggeven aan vreemden, kun je er ook voor kiezen om het aan een vriendin, buurman of nicht te doneren. Zorg er wel voor dat hij/zij het item écht wil hebben om niet in een vicieuze cirkel te belanden.

3. Grote kans dat ook je vrienden een cadeautje hebben ontvangen dat niet hun smaak is. Organiseer een cadeauruilavond en maak elkaar blij met iets dat je wél gaat gebruiken. Zorgt inclusief snacks en een drankje ook nog eens voor een gezellige avond.

4. Cadeaubon ontvangen? Soms kun je deze inwisselen voor geld, waar je vervolgens iets van kunt kopen dat wel van toegevoegde waarde is in jouw huishouden. Of houd de kerstgedachte in stand door het bedrag over te maken aan een goed doel.

5. Kijk of je iets anders van het kerstcadeau dat je niet gaat gebruiken kunt maken door middel van een DIY. Van een jurk die niet jouw model is maak je met een naaimachine een compleet andere top en wellicht kun je van die overbodige plantenpot een opbergbakje voor rondslingerende sokken maken. Met creativiteit kom je een heel eind.

Voila! Een lijst met duurzame BEDROCK-approved cadeautips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️