Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

3x nieuwe restaurants met een meer plantaardige kaart

Voor vegans kan het soms een uitdaging zijn om met een vleeseter te tafelen. Zeker buiten de deur. Gelukkig kiezen bestaande restaurants en masse voor een meer plantaardige kaart met lokale en seizoensgebonden producten. Want een volledig veganistisch restaurant is voor vegans perfect, maar voor een carnivoren gezelschap niet zo. Al zouden ze bij deze plekken best eens kunnen zwichten voor de plantaardige lekkernijen.

In ieder geval, deze drie restaurants hebben voor ieder wat wils, de sfeer is on point en het is weer eens wat anders. Had je ons lijstje met de lekkerste vegaburgers trouwens al gespot?

Restaurants met een meer plantaardige kaart

Buitenrestaurant Bohiem

Niet nieuw, maar wel een reminder: ook dit jaar kun je weer een plek bemachtigen bij buitenrestaurant Bohiem. Chefs Freek van Noortwijk en Sam van Berkel nemen gasten opnieuw mee op een culinair avontuur in de buitenkeuken. Verwacht intieme diners op open vuur met lokale en wilde ingrediënten. Voor de vegans betekent dit langzaam gegaarde groenten en voor de vleeseter is er vlees uit de kuil. Alles op jouw bord wordt op unieke wijze bereid. Zo wordt gepekelde forel in de grond begraven voor rijping, proef je gefermenteerde zwarte walnoten en is er de keuze tussen een alcoholisch of niet-alcohoholisch drankarrangement.

Bohiem bevindt zich op het Yugen Forest landgoed in de Flevopolder. Hier werkt boer Rick sinds vorig jaar aan een regeneratieve moestuin. Hij verbouwt groenten die door de Bohiem chefs worden omgetoverd tot bijzondere gerechten en kruiden voor huisgemaakte kruidenthee. De samenwerking gaat beide kanten op: de etensresten van Bohiem worden gebruikt voor vruchtbare compost en om de bosvarkens te voeden. Lege wijndozen en het as uit de kuil maken de moestuin bodem extra vruchtbaar. Op deze manier wordt er zo min mogelijk verspild wat perfect aansluit bij de Bohiem filosofie.

Café Cress

Amsterdam Noord is booming. Er zijn zoveel plekken en één daarvan is het net geopende Café Cress. Achter deze nieuwe culinaire aanwinst gaan Jeffrey Klepper, Niamh Groentjes en Cyril Martineau schuil. Met Cress wil het drietal een laagdrempelige plek creëren waar iedereen zich thuis voelt. Alsof je bij familie of vrienden in de woonkamer zit, maar dan wel met goede service en dito eten voor een betaalbare prijs. Cress hanteert een kleine menukaart die iedere week wisselt waarbij de verse producten van de markt leidend zijn.

cress restaurant
Foto: Nina Balk

Café Beurre

Café Beurre Amsterdam is een vegetarisch restaurant waar boter en olie rijkelijk gebruikt wordt in de keuken. Sinds de opening zit dit restaurant elke avond vol, maar reserveren kan niet. Het restaurant van Kim Jongbloed (Balthazar’s keuzen) is sfeervol, heeft een terras en het menu verrast steeds weer. De kaart wisselt afhankelijk van wat er in het seizoen is met gerechten. Denk aan brioche toast met paddenstoelen of kikkererwten met venkel. Zalig!

7x de fijnste duurzame hotspots in Praag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️