Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 17 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zijn mannen gelukkiger dan vrouwen?

In de volksmond worden er maar wat graag beweringen gedaan over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar kloppen die dingen wel, als je dit wetenschappelijk onder de loep neemt? Het is een interessant vraagstuk. Neem nou een onderwerp als geluk: zijn mannen gelukkiger dan vrouwen?

Wij zochten het uit.

Niet zo groot als we denken

We vallen maar meteen met de deur in huis: de meeste geslachtsverschillen zijn heus niet zo groot als we denken, zegt psycholoog Marcelino Lopez. Het ziet er dus naar uit dat mannen en vrouwen méér met elkaar gemeen hebben dan we maar al te graag beweren. Dat geldt dus ook voor de beleving van geluk.

7 x wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden

Want hoewel er een minimaal wetenschappelijk verschil werd vastgesteld, is dat verschil ontzettend klein. Zo geeft 69 procent van de Nederlandse mannen aan vaak of altijd gelukkig te zijn en ligt dat aantal bij Nederlandse vrouwen op 65 procent. Dit blijkt uit onderzoek van CBS. Statistisch gezien is dat dus niet erg groot.

Hier hangt geluk vanaf

Als geluk weinig te maken heeft met je geslacht, waarmee dan wel? Een groot deel van het antwoord op deze vraag heeft te maken met relaties. Uit een grootschalige studie van Harvard kwam duidelijk naar voren dat de relaties die we aangaan met anderen een grote rol spelen in ons welzijn.

Zo gek is dat niet: met een goed netwerk kun je niet alleen vreugde en plezier delen, ze kunnen je ook steun bieden in moeilijke tijden. Bovendien zijn anderen ook een geschikt publiek om persoonlijke overwinningen en individuele prestaties mee te delen. Zonder die bevestiging van anderen zijn die immers een stuk minder leuk.

Andere factoren waarmee je je geluk verhoogt zijn beweging, de natuur opzoeken, nieuwe dingen leren en anderen helpen. Het beste van alles? Veel van deze dingen zijn gratis.

En of je nou man of vrouw bent: daar heeft iedereen baat bij.

Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️