Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 1 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Een kleine ode aan de zebra plant (en hoe je ‘m verzorgt)

Zo nu en dan kom je kamerplanten tegen waar je direct helemaal verliefd op bent. Een van die planten is toch wel de Alocasia Zebrina. Deze plant staat ook wel bekend als zebra plant. Helaas geen makkelijke groene vriend om te verzorgen, maar we gaan het toch proberen.

Deze prachtige plant heeft elegante groene bladeren in een intrigerende vorm. Het meest bijzondere is toch wel het zebra-patroon op de stengels die de Alocasia Zebrina een unieke plant maken om te zien.

Zebra plant verzorgen

Zo doe je het:

Zebra plant water geven

De zebra plant gaat slap hangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. Deze plant houdt er dus van als de grond constant licht vochtig is. Laat de plant nooit helemaal uitdrogen, ook niet in de winter wanneer de Alocasia minder water nodig heeft.

6 prachtige planten die véél te duur zijn (maar je stiekem wel wilt hebben)

Belangrijk: geef niet te grote hoeveelheden water per keer. Dan loop je het risico dat de wortels in een laagje water komen te staan en dat kan wortelrot veroorzaken.

In de natuur groeit de Alocasia in een vochtige warme omgeving. Sproei ‘m dus het liefst minimaal een keer per week met water.

De Alocasia is een plant die constant in ontwikkeling is en nieuwe bladeren aanmaakt en daardoor verbruikt de plant veel voedingsstoffen. Help hem af en toe een handje door extra plantenvoeding te geven.

Bewaren5x verzorgingstips voor de Alocasia Zebrina – One Hand in my PocketOne Hand in my Pocket5x verzorgingstips voor de Alocasia Zebrina – One Hand in my Pocket

Standplaats

De zebra plant is dol op een plek met lekker veel zonlicht. De kamerplant groeit naar de zon toe, dus draai hem regelmatig een kwartslag.

Deze prachtige kamerplant houdt van warmte, maar zet hem niet naast of dichtbij een kachel neer. De lucht is hier vaak veel te droog en zal je plant geen goed doen.

Voor de plantenliefhebbers: zo kun je de Oleander-plant stekken

Zebra plant verpotten

Als je de zebra plant goed verzorgt, groeit hij redelijk snel. Hierdoor is het noodzakelijk de plant met regelmaat te verpotten. Dit zorgt namelijk voor meer ruimte voor wortelgroei, nieuwe voedingsstoffen, verse grond en voldoende aarde om vocht op te nemen.

Zebra plant stekken

De Alocasia Zebrina is geen makkelijke plant om te stekken. Je kunt hem namelijk alleen vermeerderen als er aan de moederplant een scheut groeit met eigen wortels en de scheut tien tot twintig centimeter groot is.

Om te checken of een verse scheut eigen wortels heeft, moet je de plant voorzichtig uit de pot halen en de grond rond de wortels verwijderen. Snijd de scheut van de moederplant, haal vervolgens met beleid de wortels uit elkaar en plaats de scheut in een eigen potje met verse potgrond. Zorg ervoor dat deze potgrond altijd licht vochtig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️