Fleur Broeders
Fleur Broeders Betere wereld 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo help jij de bij (en daarmee de wereld) vandaag nog

Bzzzz… Het is vandaag Wereld Bijendag. Belangrijk, want de bij is een belangrijk insect voor ons bestaan op aarde. Helaas gaat het alleen slecht met de bijen en hebben zij (en wijzelf dus ook) onze hulp hard nodig. Daarom een aantal tips om de bij te helpen.

Even een recap: waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk? Dat heeft alles te maken met het behoud van onze biodiversiteit. Daar spelen ze een grote rol in. De biodiversiteit is van groot belang om de natuur goed haar werk te laten doen. Iets waar wij als mens weer van afhankelijk zijn. Een leven zonder de bij kan dus gewoon niet.

Tips om de bijen te helpen

Gelukkig zijn er genoeg manieren om onze zoemende vriend een handje te helpen. Met deze tips maak jij voor hen een verschil en ook nog eens voor onze planeet.

1. Plant zoveel mogelijk bloemen in je tuin

Bloemen en bijen horen natuurlijk bij elkaar. Bijen kunnen zelfs niet eens overleven zonder bloemen. Wij niet zonder bijen, dus plant er wat in je tuin. De voorkeur gaat hiermee naar inheemse bloemen, deze kunnen ze makkelijker bestuiven.

https://www.bedrock.nl/hoe-bijen-ons-helpen-met-internet/

2. Koop honing van lokale imkers of kleinere bedrijven

Honingproductie is over het algemeen niet schadelijk voor het beestje, maar als je bezorgd bent om de ethiek van de bijenteelt, dan kan je het beste je honing bij kleinere en lokale imkers kopen. Zij behandelen hun bijen beter dan de grote bedrijven. Iets om alleen maar aan te moedigen.

https://www.bedrock.nl/gratis-bloemen-amsterdam/

3. Zet een emmer water neer voor de bijen

Naast de bloemetjes is er ook water nodig om de bijen te behouden. Dit hebben ze nodig voor henzelf en voor de larven. We kunnen ze hiermee een handje helpen, zeker met het droge weer wat weer opkomst is. Leg wat drijvende takjes of kurken in je emmer, dan hebben ze een plekje om op te landen.

4. Hang een bijenhotel in je tuin

Heb je een tuin of dakterras? Overweeg dan om een bijenhotel op te hangen. Een van de redenen dat het slechter gaat met onze zoemende vriend is dat bijen steeds minder plekken hebben om te leven. Met een bijenhotel geef je ze een veilige plek om te overleven en zich voort te planten. Want onthoud: zonder bij geen leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️