Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Deze nieuwe wellnesstrend boost het seksleven

Van zwemmen in het holst van de nacht tot meditatie na het eten: wellness in the dark is de nieuwste trend om je seksleven een boost te geven. Op BEDROCK delen wij hoe deze wellnesstrend een boost geeft aan jouw seksleven.

De wellnesswereld heeft de vroege vogel al de nodige veren in de reet gestoken. Want wie ontwaakt met het rijzen van de zon, zou daar veel van profiteren. Een meditatiesessie als de rest van de wereld nog slaapt, wandelingen door de dauw of yoga om het lichaam een boost te geven. Ochtendmensen zijn zich zéker bewust van de voordelen, maar wat als niet alleen deze vroege vogels een graantje meepikken van hun slaapritme? En als ook avondmensen van welzijnsvoordelen profiteren?

Late night wellnesstrend boost het seksleven

Later op de avond – en dan met name in de eerste uren van de nacht, zijn er minder afleidingen waardoor stressniveaus lager zijn. Dit is goed voor het algehele welzijn en het kan zelfs een boost geven aan het seksleven.

Seksueel welzijn is voor veel mensen belangrijk of zelfs onmisbaar. Het omvat seksuele bevrediging, een gevoel van verbondenheid met elkaar, maar ook comfortabel zijn met jouw eigen seksualiteit, lichaam en verlangens. Door ‘s nachts op je welzijn te focussen, kan seksualiteit gestimuleerd worden.

“Er is iets anders en spannends aan het doen van activiteiten in de schemering of ‘s nachts. Het neemt bepaalde verwachtingen weg over hoe een ervaring zal aanvoelen en dat betekent dat we deze in een nieuw licht kunnen bekijken. Door ons uit onze routine te halen, kan de verbinding opnieuw worden aangewakkerd, zowel met jezelf als met iemand anders”, deelt Clio Wood, auteur van Get Your Mojo Back: Sex, Pleasure and Intimacy After Birth.

Ingedut seksleven

Met name als je te maken krijgt met een ingedut seksleven, kan het moeilijk zijn om deze sleur te doorbreken. Er komen steeds meer beren op de weg met het gevolg dat seksuele handelingen zelfs ongemakkelijk gaan aanvoelen. “Als je verbinding met elkaar maakt in het donker, voel je je minder gecontroleerd en daardoor veiliger en beter in staat om kwetsbaarheden te delen” zegt Wood hierover.

Hoe kan wellness in het donker het seksleven boosten?

Ga terug naar de basis Het zal je misschien verbazen, maar een van de beste hacks in het donker voor een beter seksueel welzijn is… slaap.

Slaapgebrek beïnvloedt onze hormonen en wordt in verband gebracht met een verminderd seksueel verlangen en een hoger risico op erectiestoornissen, plus de mogelijkheid op meer tegenstrijdigheden in een relatie, dankzij de invloed van vermoeidheid op ons humeur.

Uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine bleek echter dat langer slapen verband houdt met een groter verlangen naar de volgende dag, waarbij slechts één uur extra slaap de kans op seks met 14 procent vergroot. Goede slaap is ook big business, waarbij het slaaptoerisme in 2028 naar verwachting met 400 miljard dollar zal groeien. Daar spelen hotels nu al op in: denk aan geluiddichte kamers, een spirituele welzijnscongiëre of een gratis meditatie-app. Het Mandarin Oriental Hyde Park in Londen heeft zelfs een hypnotherapeut op het menu staan die op verzoek een slaapverwekkende hypnose kan bezorgen.

Een betere nachtrust door regelmatig te vrijen

Slapen helpt je dus om jouw seksuele welzijn te verbeteren, maar wist je ook dat een gezond seksleven de slaap verbetert? Het werkt twee kanten op! Dankzij de afgifte van het liefdeshormoon oxytocine en de vermindering van het stresshormoon cortisol slaap je sneller en vaster.

Natuurlijk wordt het verbeteren van ons seksuele welzijn niet alleen bereikt als onze ogen gesloten zijn. Reizen en nieuwe ervaringen opdoen spelen eveneens een cruciale rol bij het openstellen van onze wereld – en het seksueel verlangen.

Thuis vervallen we gemakkelijk in bepaalde patronen en een nieuwe omgeving kan je helpen opnieuw te onderzoeken waarom je in die sleur zit en een uitweg vinden. “We voelen ons vaak vrijer om te experimenteren als we op vakantie zijn – niemand beoordeelt ons op de veranderingen die we doorvoeren of als we falen”, zegt Wood. Dit geldt ook voor activiteiten in de nacht. Het heeft iets mysterieus om dan met zelfzorg bezig te zijn. Het wakkert lusten aan die overdag weggestopt blijven.

Volgens de wetenschap schuilt er in elke vrouw een minnares

Of je die transformatie nu alleen of als koppel ervaart, de resultaten kunnen nog lang een positief effect hebben. Een bezoek aan de sauna, een massage of zwemmen in het donker kunnen de lust verhogen. Het is niet de activiteit zelf, maar het gevoel van ontspannenheid en vrijheid waardoor je weer meer zin krijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️