Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 22 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Wat we kunnen leren van de hakuna matata-levensstijl

De hakuna matata-levensstijl werd dan misschien beroemd door de Disney-klassieker ‘The Lion King‘, er gaat een veel langere geschiedenis aan vooraf. In Oost-Afrikaanse landen zoals Tanzania en Kenia wordt er elke dag naar geleefd.

Hakuna matata is een gezegde uit het Swahili, de lokale taal die in Oostelijk Afrikaanse landen wordt gesproken. Vrij vertaald kun je het interpreteren als ‘geen zorgen‘, en dat neemt de Swahili bevolkingsgroep elke dag met zich mee.

Leren van de hakuna matata-levensstijl

Voor hen is hakuna matata namelijk méér dan het wereldberoemde liedje gezongen door Timon en Pumba. Voor de inwoners van onder andere Tanzania en Kenia staat hakuna matata voor een manier om het leven in te richten, maar ook voor de wijze waarop we andere mensen behandelen. En daar kunnen wij in Nederland nog best veel van leren.

  • Hakuna matata vraagt je om in het heden te leven. Wie zich altijd zorgen maakt om de toekomst, kan niet genieten van het huidige moment.
  • Druk, druk druk? Voor de Afrikanen mag alles eerder ‘pole pole‘, langzaam langzaam. Iets met haastige spoed is zelden goed.
  • Altijd positief blijven is moeilijk, zeker wanneer het leven je even niet toelacht, maar de hakuna matata-levensstijl bewijst dat je er uiteindelijk een gelukkiger en stressvrijer leven door leidt.
  • Hakuna matata betekent niet dat het leven compleet zorgeloos is, maar zorgt er wel voor dat je rustig blijft wanneer een probleem zich voordoet. Neem een diepe ademteug en maak je geen zorgen: uiteindelijk zul je je weer beter voelen.

Leren van de Zuid-Afrikanen: over gastvrijheid en een lach van oor tot oor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️