Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 20 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is NLP en hoe kan het jouw leven verbeteren?

Stel je voor dat je de controle hebt over de ‘software’ van je eigen brein. Dat je de mogelijkheid hebt om negatieve gedachten te verwijderen en in plaats daarvan de krachtige codes van positiviteit en levensgeluk te installeren. Het klinkt als sciencefiction, maar schijnt te kunnen met Neurolinguïstisch Programmeren, kortweg NLP.

We nemen je mee in de wereld van NLP en laten zien hoe je je leven ermee kunt transformeren.

Controle over je brein

Wil je beter communiceren? Meer uit het leven halen en van kleine dingen genieten? Leren om vaker ‘nee’ te zeggen? Wat je ook in je leven wilt veranderen, het begint met het onder controle krijgen van je brein en je manier van denken.

Volgens Vincent van den Burg, psycholoog en oprichter van UNLP, Nederlands grootste NLP-opleidingsinstituut, kun je met neurolinguïstisch programmeren je gedachten beïnvloeden en je mindset veranderen.

Wat is NLP?

In het boek Coach jezelf met NLP laat Vincent zien hoe het brein werkt en krijg je praktische handvatten die je laten ervaren dat je je gevoel, gedachten en gedrag kunt veranderen, maar laten we beginnen bij het begin. Want wat is NLP eigenlijk?

NLP is een methode op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het maakt je bewust van de onbewuste processen in je brein en leert je hoe je je gedachten kunt beïnvloeden en het maximale uit jezelf en je leven kunt halen.

Hoe werkt NLP?

Stel je voor dat je brein een complexe computer is. NLP helpt je begrijpen hoe deze ‘mentale computer’ werkt en hoe je de software ervan kunt upgraden voor een betere gebruikerservaring, oftewel een gelukkiger leven.

De basis principes van NLP zijn:

  • Modeling: NLP moedigt aan om succesvolle mensen te bestuderen en hun denkpatronen en gedragingen te modelleren. Door te leren hoe anderen succesvol zijn, kun je hun strategieën toepassen om je eigen doelen te bereiken.
  • Ankers: NLP maakt gebruik van het idee van ankers, waarbij je positieve emoties en gemoedstoestanden koppelt aan specifieke signalen of acties. Dit kan je helpen om op elk moment toegang te krijgen tot een positieve gemoedstoestand.
  • Taalgebruik: Taal is een krachtig hulpmiddel in NLP. Door bewust te zijn van de woorden die je gebruikt en ze te veranderen, kun je je denkpatronen en overtuigingen aanpassen. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Ik kan dat niet,” kun je zeggen “Hoe kan ik dit doen?”
  • Overtuigingen: NLP erkent het belang van overtuigingen in ons gedrag. Als je negatieve overtuigingen hebt, kan NLP je helpen deze te herkaderen en te veranderen in positieve, ondersteunende overtuigingen.

Hoe kan NLP je leven verbeteren?

Nu we weten wat NLP is en hoe het werkt, laten we eens kijken hoe het jouw leven kan verbeteren en je levensgeluk kan vergroten.

  • Verbeterd zelfbewustzijn: NLP moedigt zelfreflectie aan en helpt je je eigen denkpatronen en gedragingen te begrijpen. Dit vergroot je zelfbewustzijn, wat essentieel is voor persoonlijke groei.
  • Effectieve communicatie: NLP leert je effectiever te communiceren, niet alleen met anderen, maar ook met jezelf. Dit kan leiden tot betere relaties en minder misverstanden.
  • Mindset-transformatie: Door NLP-technieken toe te passen, kun je negatieve denkpatronen vervangen door positieve en empowererende overtuigingen. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en succes.
  • Stressbeheersing: NLP biedt tools om stress te verminderen en emotionele stabiliteit te bevorderen. Hierdoor kun je beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen.
  • Doelen bereiken: NLP helpt je om duidelijke doelen te stellen en de stappen te identificeren die nodig zijn om ze te bereiken. Het vergroot je motivatie en vastberadenheid.
  • Zelfvertrouwen: Door positieve ankers te creëren en negatieve te elimineren, kun je je zelfvertrouwen vergroten. Dit is van onschatbare waarde voor je persoonlijke (én professionele) groei.

Dromen komen dichterbij

Neurolinguïstisch programmeren is dus een krachtige tool die je kunt gebruiken om je gedachten te beïnvloeden. Het helpt je om jezelf beter te begrijpen, effectiever te communiceren en positieve veranderingen in je leven te brengen.

Dus, misschien is het tijd om wat NLP-technieken toe te passen en je reis naar een gelukkiger leven te beginnen. En wie weet, misschien komt die ene droom dan ook wel dichterbij dan je denkt.

Negatieve gedachten voor het slapen gaan? Met deze 5 tips kom je er vanaf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️