Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom we ons altijd slecht en schuldig voelen

We denken al snel dat we iets verkeerd gedaan hebben en zijn bang om een ander te kwetsen. Hierdoor voel je je schuldig en dat is geen fijn gevoel. Want waarom zou je je eigenlijk schuldig voelen? Een echte oorzaak hiervoor weet je niet. In dit artikel duiken we daar in: waarom voel ik mij zo snel schuldig?

Soms is het lastig te achterhalen voor jezelf waar deze schuldgevoelens vandaan komen. In dit artikel duiken we er aan de hand van één van de kennisvideo’s van de School of Life op in.

Het onverklaarbare gevoel van je schuldig voelen

Volgens de psychologie blijkt dat kinderen die slecht behandeld zijn door hun ouders, automatisch zichzelf de schuld geven van hun ‘wonden‘. Ze nemen het zichzelf kwalijk in plaats van degene die niet goed voor hen was.

Kleine kinderen merken het als ze te weinig liefde ontvangen. Ze begrijpen alleen niet waarom ze niet meer krijgen en dat doet pijn. Om het toch te kunnen verklaren, geven ze zichzelf de schuld.

Als bijvoorbeeld één van de ouders niet aardig doet of als hun broertje of zusje heel erg voorgetrokken wordt, denken ze dat ze vast iets verkeerds gedaan hebben.

Als dit voor langere tijd aanhoudt, voelen ze zich op een gegeven moment een slecht persoon met veel schuldgevoelens.

Wat betekent dit voor mij nu ik volwassen ben?

Als kinderen opgroeien die hiermee te maken hadden, krijgen ze als volwassene sneller het gevoel dat ze iets verkeerd gezegd of gedaan hebben. Als er een bepaalde heersende gedachte over iets is in de samenleving, zijn ze bang dat ze op dat gebied iets verkeerd gedaan hebben.

Op het gebied van religie, denken ze dat God vindt dat ze iets verkeerd gedaan hebben. Als racisme aan bod komt, zijn ze bang dat ze misschien ergens racistische gedachtes hebben.

Ze zijn bang dat ze hun partner, vrienden of collega’s gekwetst hebben. Als ze een nieuwe vriendschap proberen op te bouwen, denken ze dat deze persoon er vast snel achter zou komen dat hij of zij ‘slecht’ is.

Het is niet jouw schuld

Het is lastig om geen schuldgevoelens meer te ervaren als je niet écht weet waar dit gevoel vandaan komt. Op dit moment koppel je alleen het gevoel aan de gedachte dat je iets verkeerds gedaan zou moeten hebben. Van deze schuldgevoelens kom je af door te realiseren dat je helemaal geen slecht persoon bent.

Zonder een echte reden, hebben we onszelf lastiggevallen met de gedachten dat we dat wel zijn en daar horen we mee te stoppen.

In plaats van onszelf te pijnigen met deze gedachte, mogen we, rechtvaardig gezien, ook echt wel een beetje boos zijn op de mensen die ervoor gezorgd hebben dat we ons zo voelen.

Schuldgevoel komt van binnen en is niet altijd terecht! Gelukkig kun je deze gevoelens verminderen door bewustwording en het herkennen van patronen.

45 krachtige affirmaties voor een productiviteit

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️