Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 5 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom krijgen we eigenlijk de hik (en vooral: hoe kom je er vanaf)?

Mijn oma zei vroeger altijd: “als je de hele tijd aan het hikken bent, dan eet je jouw eten veel te snel op. Eet eens wat rustiger, meisje, schrokken hoeft niet!” Is het echt zo dat je de hik krijgt van te snel eten? En wat veroorzaakt het hikken eigenlijk?

We vertellen je in dit artikel alles over dit medische raadsel. Want een raadsel, dat is het op vele vlakken.

Wat is de hik?

Wat we in elk geval wél weten over de hik, is dat het ontstaat in het middenrif. Het middenrif is een grote spier tussen de longen en de buik. De spier wordt korter als deze plotseling samentrekt. Dat samentrekken zorgt voor het hikken.

Een kwart seconde later klapt door de plotselinge samentrekking het strotklepje in je keel dicht, wat zorgt voor het typische hik-geluidje.

Hoe ontstaat de hik?

De een heeft vaker last van de hik dan de ander. Waarom dat zo is, is voor de wetenschap een raadsel. Wel zijn er een aantal factoren die een hik-aanval kunnen uitlokken, omdat de maag op deze momenten voor korte tijd groter wordt:

  • Je hebt te snel gegeten of gedronken (had mijn oma dus toch gelijk!);
  • Je hebt een drank met koolzuur gedronken;
  • Je hebt alcohol gedronken;
  • Je hebt niet goed op je eten gekauwd.

Goed kauwen op je eten is sowieso belangrijk. Kauwen heeft een positief effect op je verzadigingsgevoel. Wanneer je niet, of heel kort kauwt, krijgen jouw hersenen geen tijd om het verzadigingshormoon histamine aan te maken.

Hoe vaak kauw jij op een hapje? Dit is waarom we aandachtiger zouden moeten kauwen

Daarnaast maak je bij slecht kauwen maak je minder speeksel aan, terwijl speeksel juist zo goed is voor jouw mondgezondheid.

Wist je trouwens dat de hik niet alleen bij mensen voorkomt? De hik is typisch iets voor zoogdieren. Ook paarden, honden en zelfs otters kunnen de hik krijgen.

Zo kom je van de hik af

Zoals we al eerder vertelden gaat de hik in bijna alle gevallen vanzelf weer over. Proberen om er zo snel mogelijk vanaf te komen is dus in principe niet nodig.

Niet wetenschappelijk bewezen

Natuurlijk zijn er wel tips om van het hikken af te komen. Even je adem inhouden, bedenken wat je afgelopen week ‘s avonds hebt gegeten, iemand vragen om je te laten schrikken

Jammer genoeg zijn deze manieren nooit echt wetenschappelijk bewezen. Nog zo’n wetenschappelijk raadsel dus. Of ze écht werken, kunnen we je dus niet vertellen. Probeer het dus vooral zelf.

De beste tip van mijn oma? Zeven kleine slokjes water drinken zonder tussendoor adem te halen. Dit zorgt ervoor dat het hikken per direct stopt. Dat is natuurlijk ook niet wetenschappelijk bewezen, maar als oma het zegt… dat moet het wel kloppen.

Het wijze levensadvies van mijn 88-jarige oma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

QuestThuisarts

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️