Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 14 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

De echte reden waarom jij linkshandig bent (volgens onderzoek)

Het blijft een bijzonder fenomeen. Sommige mensen gebruiken hun rechterhand altijd, en anderen hun linkerhand. De wereld is over het algemeen rechtshandig ingericht omdat er simpelweg meer rechtshandigen zijn – zo’n 90%. Waarom er linkshandigen zijn was tot voor kort altijd een mysterie, maar nu beweert nieuw onderzoek het antwoord gevonden te hebben. Het onderzoek, gepubliceerd in eLife, denkt de echte reden gevonden te hebben. Eerder onderzoek beweerde dat linkshandigen genetische verschillen in hun hersenen hebben. Maar de onderzoekers van Ruhr-Universitat Bochum, heeft het met je ruggengraat te maken.

Het onderzoek werd op moeders die acht tot 12 weken zwanger waren gedaan. De wetenschappers keken naar de ruggengraatjes van de baby’s en ontdekten dat de motor cortex (die de hand- en armbewegingen bepalen) pas na 15 weken contact maakt met de ruggengraat. Maar, nu blijkt dat je bij de baby’s al kunt zien of ze linkshandig of rechtshandig zijn rond de achtste week. Dit betekent dat de hersenen toch niet bepalen of iemand rechts- of linkshandig wordt.

Wat dit betekent? Dat het genetische verschil in je ruggengraat bepaalt of je met je rechter of linkerhand schrijft.

Hoe linkshandigen anders dan de rest denken en voelen

Hoe je het ook wendt of keert, linkshandigen hebben dus uniekere genen dan rechtshandigen.

Hoe linkshandigen anders dan de rest denken en voelen

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Neuropsychology blijkt dat linkshandigen snelle denkers zijn. Australische onderzoekers bestudeerden de hersenverbindingen van links- en rechtshandigen en kwamen tot de conclusie dat linkshandigen in het bezit zijn van snellere verbindingen tussen de rechter en de linker hersenkwabben, waardoor ze informatie dus ook sneller kunnen verwerken.

Wil je meer weten over linkshandigen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️