Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Een arts onthult waarom je misschien wilt stoppen met kauwgom

Kauwgom is voor velen een simpel hulpje om een frisse adem te krijgen, de concentratie te verhogen of de drang naar snacken te onderdrukken. Maar wat als die kleine, kauwbare gewoonte eigenlijk meer kwaad dan goed doet, vooral voor je darmen? Een groeiend aantal maag-darm-lever-artsen (gastro-enterologen) waarschuwt voor de minder bekende risico’s van het dagelijks gebruik van kauwgom.

En het probleem zit hem niet alleen in het doorslikken, maar juist in wat er ín die kauwgom zit.

Meer dan alleen een frisse adem

Kauwgom wordt vaak gezien als een onschuldige gewoonte. Zolang je het niet doorslikt, is er toch niets aan de hand? Helaas is dat een misvatting. Zelfs als je de kauwgom netjes uitspuugt, krijg je tijdens het kauwen allerlei stoffen binnen die via het speeksel in je maag en darmen terechtkomen. En daar wordt je lichaam helemaal niet blij van.

Volgens dr. Marvin Singh, een gastro-enteroloog uit Californië, bevatten veel kauwgomsoorten ingrediënten die de spijsvertering ernstig kunnen verstoren, zeker bij mensen met gevoelige darmen. “We zien regelmatig patiënten met buikpijn, opgeblazen gevoel of zelfs diarree zonder duidelijke oorzaak. En als we dan goed kijken naar hun voedingspatroon, blijkt kauwgom een onverwachte boosdoener.”

De stille boosdoeners

Eén van de grootste problemen met kauwgom is het gebruik van suikervrije zoetstoffen zoals sorbitol, xylitol, mannitol en maltitol. Deze stoffen behoren tot de zogenaamde polyolen, een groep suikeralcoholen die vaak worden gebruikt om producten suikervrij te maken. Ze zitten niet alleen in kauwgom, maar ook in veel ‘light’ en ‘suikervrije’ producten.

Polyolen zijn moeilijk of zelfs helemaal niet opneembaar in de dunne darm. In plaats daarvan reizen ze door naar de dikke darm, waar ze worden gefermenteerd door bacteriën. Dit kan leiden tot gasvorming, krampen, opgeblazen gevoel en diarree. Vooral mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn hier extreem gevoelig voor.

Wat is FODMAP en waarom is het belangrijk?

Voor mensen met PDS of andere spijsverteringsproblemen wordt vaak het FODMAP-dieet aangeraden. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn allemaal koolhydraten die slecht worden opgenomen in de dunne darm en die, eenmaal in de dikke darm, problemen kunnen veroorzaken zoals gasvorming, pijn en een opgeblazen gevoel.

Polyolen, zoals die in kauwgom worden gebruikt, vallen dus direct binnen deze risicogroep. Voor iemand die zich strikt aan een FODMAP-arm dieet houdt, kan zelfs een kleine hoeveelheid van deze stoffen al klachten uitlokken. En dat is precies waarom het kauwen van suikervrije kauwgom voor deze groep mensen afgeraden wordt.

“Het gaat niet om de hoeveelheid die je doorslikt, maar om wat je tijdens het kauwen al binnenkrijgt via het speeksel,” legt Singh uit. “Je darmen reageren net zo sterk op die minieme hoeveelheden als op een compleet bord eten.”

Niet alleen voor mensen met PDS

Hoewel mensen met PDS of voedselintoleranties het meest gebaat zijn bij het vermijden van deze stoffen, zijn ze ook niet ideaal voor mensen zonder bestaande darmklachten. Grote hoeveelheden polyolen kunnen bij vrijwel iedereen voor winderigheid en dunne ontlasting zorgen.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het regelmatig binnenkrijgen van niet-fermenteerbare stoffen de darmflora (het microbioom) uit balans kan brengen. En een verstoorde darmflora wordt steeds vaker in verband gebracht met bredere gezondheidsproblemen, van vermoeidheid tot stemmingswisselingen en zelfs huidproblemen.

Let goed op de verpakking

Een belangrijke tip van gastro-enterologen: lees het etiket. Zoek naar termen als “bevat een overmatige consumptie kan laxerend werken”, of kijk specifiek naar ingrediënten eindigend op -tol, zoals xylitol of sorbitol. Hoe hoger ze op de ingrediëntenlijst staan, hoe meer er in zit.

Als je toch graag kauwgom wilt blijven gebruiken, kies dan een variant zonder kunstmatige zoetstoffen. Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die natuurlijke alternatieven gebruiken, of zelfs helemaal suikervrij zijn zónder polyolen. Toch blijft het advies: wees matig. Geen enkele kauwgom is echt ‘gezond’ voor je darmen.

Alternatieven voor kauwgom

Als je kauwgom vooral gebruikt voor een frisse adem, zijn er gezondere alternatieven beschikbaar. Denk aan:

  • Water met munt of citroen: reinigt de mond en stimuleert de speekselproductie.
  • Verse peterselie of muntblaadjes: hebben van nature een frisse geur.
  • Oil pulling met kokosolie: een oude Ayurvedische methode om de mond te reinigen.

Voor de mensen die kauwgom gebruiken om te stoppen met snacken of roken: overweeg mindfulness, suikervrije kruidenthee of gezonde snackopties zoals komkommer of wortel. Wees daarom kritisch op wat je in je mond stopt. Je darmen zullen je dankbaar zijn.

Heb je last van een opgeblazen gevoel? Zó kun je dat laten verdwijnen. En deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden.

Bah! Wakker met een droge mond? Zó voorkom je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️