Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Werk 15 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Vertel eens iets over jezelf’ – hoe antwoord je nou eigenlijk op die vraag?

‘Vertel eens iets over jezelf?’ Raak jij ook in paniek bij het horen van deze vraag? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om te antwoorden op die vraag tijdens een sollicitatie. Het is zelfs een valkuil voor vele sollicitanten. Wat is nou de goede manier om te antwoorden op die vraag?

Veel mensen vinden het lastig om antwoord te geven op de vraag ‘vertel eens iets over jezelf’, omdat de vraag vrij vaag is. Wat wordt er nou precies bedoeld? Belangrijk om te weten! Deze vraag is geen uitnodiging om uitgebreid over je leven te praten.

Deze type mensen hebben moeite met solliciteren (en wat je daar tegen kan doen)

‘Vertel eens iets over jezelf’

Hoe je het beste over jezelf kunt vertellen tijdens een sollicitatie? First of all, zorg dat je je goed hebt voorbereid. Een goed begin is het halve werk!

Begin bij het begin

Stel je in het kort even voor. Noem je naam, je leeftijd en waar je woont. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben Kimberly Weinands, ik ben 28 jaar en woon in het mooie Amsterdam.’ That’s it. Meer persoonlijke informatie is in eerste instantie niet nodig. We hoeven niet te weten dat je vroeger hebt paardgereden en dat je favoriete serie La Casa de Papel is.

Gebruik je CV

Gebruik je CVGebruiken, niet oplezen dus. Er zit een belangrijk verschil tussen die twee. Je hoeft namelijk niet alles op te noemen. Alleen de punten waarvan jij denkt dat dat belangrijk is om te weten. En zodra het nodig is geef je gewoon wat extra informatie. Zorg wel dat je de volgende punten sowieso hebt genoemd: opleiding, werkervaring en onderwerpen die je interesseren.

Houd het kort

Zorg dat je niet teveel aan het woord bent. Minstens één minuut en maximaal twee minuten. Ze hebben je CV al bekeken en weten dus heel veel dingen al. Als ze meer willen weten kunnen ze dat nog altijd gaan vragen.

Feel free om wel even over jezelf en je leven te vertellen. Solliciteer je bijvoorbeeld voor de functie redacteur en houd je in je vrije tijd een blog bij? Vertel dat dan. Ten slotte willen werkgevers je wel een klein beetje leren kennen tijdens zo’n gesprek.

Zie je het nog niet zo voor je? Sommigen mensen gebruiken bij deze vraag de present-past-future formule.

Present-past-future formule

‘Vertel eens iets over jezelf’ is de eerste en vrijwel de beste kans om tijdens een sollicitatie te pitchen waarom juist jij geschikt bent voor de baan. Hoe je dit doet?

Een veel gebruikte formule is de present-past-future formule. Ik zal het even voor je uitleggen. Als je aan de hand van deze formule iets over jezelf wilt vertellen doe je dat als volgt: je begint over wat je op dit moment aan het doen bent op werkgebied. Daarna vertel je een klein beetje over wat je hiervoor hebt gedaan. En last but not least, waarom je geschikt bent voor de nieuwe functie. Dat ziet er dan ongeveer als volgt uit:

“Nou, ik ben momenteel accountmanager bij (bedrijf), waar ik met onze best presterende klanten communiceer. Daarvoor werkte ik bij een bureau waar ik drie verschillende nationale merken onder mijn hoede had. En terwijl ik erg veel plezier heb gehad in het werk dat ik deed lijkt deze functie me een leuke uitdaging voor mijn persoonlijke carrière.”

Dit is natuurlijk een voorbeeld, dus pas het helemaal aan bij jouw motivatie om voor deze functie te solliciteren. “Een leuke uitdaging” is natuurlijk net zo vaag als de ‘vertel eens wat over jezelf’ vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️