Tessa Ham
Tessa Ham Werk 11 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze type mensen hebben moeite met solliciteren (en wat je daar tegen kan doen)

Voor elk persoonlijkheidstype zijn sollicitatiegesprekken spannend, maar er is één type waarvoor het al helemaal zenuwslopend is. Alleen de gedachte aan small talk zorgt bij een introvert al voor spanning, en dan moet het echte sollicitatiegesprek nog beginnen. Toch kan jij juist jouw persoonlijkheidstype gebruiken om het gesprek te rocken.

In veel vacatures schijnt door dat het bedrijf op zoek is naar een extraverte werknemer. “We zoeken iemand die spontaan en pro-actief is”, staat er dan. Extravert zijn wordt vaak gezien als positieve eigenschap, maar voordat jij dat gesprek in stapt is het belangrijk te weten dat introvert zijn net zo goed een goede eigenschap is.

Introvert zijn heeft voordelen

Uit onderzoek blijkt dat introverten vaak creatiever zijn, beter samenwerken, meer deadlines halen en beter omgaan met feedback. Bovendien kunnen ze goed luisteren en observeren wat er in een ruimte gebeurt. Laat dat nou net een goede eigenschap zijn die je kan inzetten bij het sollicitatiegesprek. Alleen door goed te luisteren kan je de juiste antwoorden geven.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is de beste tip die je aan alle persoonlijkheidstypes mee kan geven voor een sollicitatiegesprek, maar al helemaal voor introverten. Zij hebben namelijk vaak meer tijd nodig om een antwoord te formuleren. Door voor het gesprek na te denken over je kwaliteiten, ervaring en successen, struikel je minder over je woorden als je wordt gevraagd om ‘iets over jezelf te vertellen’.

Bedenk in ieder geval het antwoord op deze vragen:

  • Wat zijn je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden in je huidige functie en de functies daarvoor?
  • Wat heb je bereikt? (Het liefst in getallen, bijvoorbeeld: bij bedrijf X zorgde ik als social mediamanager bij het Instagram-account van klant A voor een stijging van 5.000 volgers in 3 maanden.)
  • Wat zijn uitdagingen die je bent tegengekomen en hoe heb je deze opgelost?
  • Welke vaardigheden heb je in de laatste jaren ontwikkelt?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Wat wil je leren bij het bedrijf waar je gaat solliciteren?

Lees ook: Niet aangenomen voor een baan? Dit kan de reden zijn

Doe onderzoek naar het bedrijf

Hoe meer je over het bedrijf weet voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, hoe zekerder je als introvert in je schoenen zal staan als je eenmaal daar bent aangekomen. Met onderzoek doen naar het bedrijf, bedoelen we trouwens niet dat je alleen de website bekijkt. Zorg dat je op de hoogte bent van de producten of diensten, de cultuur en zelfs de concurrentie. Kijk ook wat je kan ontdekken over de persoon met wie je het gesprek hebt.

Oefen!

Als mede-introvert weet ik hoever dit punt waarschijnlijk buiten je comfortzone ligt. Maar je sollicitatiegesprek oefenen met iemand die je vertrouwt kan echt zorgen voor meer zelfvertrouwen. Zorg dat deze persoon niet alleen de juiste dingen zegt, omdat hij of zij je niet wil kwetsen. Maak duidelijk dat je op dit moment objectieve feedback nodig hebt om het echte gesprek te kunnen rocken.

Mediteer, visualiseer of doe ademhalingsoefeningen

Voordat je van huis vertrekt kan mediteren of visualiseren je helpen om je zenuwen onder controle te houden. Visualiseren is een eenvoudige techniek waarbij je de gewenste uitkomst van – in dit geval – het gesprek visualiseert. In plaats van obsessief te focussen op wat er allemaal mis kan gaan, visualiseer je juist wat er allemaal goed kan gaan.

Als je zit te wachten tot je geroepen wordt en je zenuwen een hoogtepunt bereiken, kan je ook proberen ademhalingsoefeningen te doen voor de spanning. Focus je op niets anders dan je ademhaling en adem rustig in en uit.

Lees ook: Sollicitatiegesprek? Deze psychologische trucjes kunnen je helpen

Goede match?

Je zal zien dat als je eenmaal in gesprek bent, de antwoorden (mede door je goede voorbereiding) vanzelf zullen komen en je in een flow terecht komt. Mocht dat niet zo zijn en het sollicitatiegesprek een ramp zijn, dan kan je je afvragen of dit bedrijf wel goed bij jou past.

Denk eraan: een sollicitatiegesprek is net een date. Natuurlijk hoop je dat het bedrijf voor jou kiest, maar het bedrijf moet jou ook verleiden. Bij het gesprek kijk jij net zo goed of jullie een match zijn.

Meer over geld en het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Deze type mensen hebben moeite met solliciteren (en wat je daar tegen kan doen)
Sluiten